DÜNYA
Giriş Tarihi : 17-10-2023 23:16

Gazze Sağlık Bakanlığı: İsrail'in El Ehli Hastanesine saldırısında en az 500 kişi öldü

Gazze Sağlık Bakanlığı: İsrail'in El Ehli Hastanesine saldırısında en az 500 kişi öldü

Filistin yetkililer, 'İsrail'in Gazze'deki El Ehli Vaftiz Hastanesi'ne düzenlediği hava saldırısında' yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Gazze Sağlık Bakanlığı saldırıda en az 500 kişinin öldüğünü aktardı.

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği hava saldırısında en az 500 kişinin öldüğünü duyurdu. Açıklamada "Yüzlerce kurban hala enkaz altında" denildi.

Hamas tarafından yönetilen bakanlık, ölenler arasında hastaların yanı sıra binaya sığınan yüzlerce kişinin de bulunduğunu bildirdi. 

Hastanenin önceden bir uyarı yapılmadan vurulduğu belirtiliyor. 

El Ehli Hastanesi'nden gelen fotoğraflarda hastane koridorlarındaki yangın, parçalanmış camlar ve etrafa saçılmış ceset parçaları görülüyor. 

Bir Gazze sağlık bakanlığı yetkilisi de en az 200-300 kişinin öldüğünü ve yaralandığını söyledi.

Rakamlar doğrulanırsa, bu saldırı 2008'den bu yana yaşanan beş savaşta İsrail'in gerçekleştirdiği en ölümcül hava saldırısı olacak.

İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, hastanedeki ölümlerle ilgili henüz bir ayrıntı olmadığını belirterek "Ayrıntıları öğreneceğiz ve kamuoyunu bilgilendireceğiz. Bunun bir İsrail hava saldırısı olup olmadığını söyleyemem." dedi. 

Birçok hastane, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyine tahliye emri vermesinin ardından bombardımandan kurtulacaklarını uman yüzlerce insanın sığınağı haline gelmişti. 

BM Filistinliler Ajansı, 400.000'den fazla yerinden edilmiş insanın güneydeki okullara ve diğer tesislerde kaldığını kaydetti. 

Gazze'de saldırılar sürüyor

Bu arada Gazze'de, güneydeki Refah ve Han Yunus kentlerinin dışında düzenlenen ağır saldırıların ardından onlarca yaralının hastanelere kaldırıldığı bildirildi.

Üst düzey bir Hamas yetkilisi ve eski sağlık bakanı olan Bassem Naim, Refah'ta 27, Han Yunus'ta ise 30 kişinin öldüğünü kaydetti.

AP muhabiri Han Yunus'taki Nasser Hastanesi'ne getirilen yaklaşık 50 ceset gördüğünü bildirdi.

Deyr el Balah'ta düzenlenen bir hava saldırısında bir ev enkaz haline geldi; 11 kadın ve çocuk hayatını kaybetti.

İsrail askeri sözcüsü Yarbay Richard Hecht, "Savaşın sonraki aşamaları için hazırlanıyoruz. Bunların ne olacağını henüz söylemedik. Herkes bir kara saldırısından bahsediyor. Farklı bir şey de olabilir." dedi. 

"BM okulu vuruldu"

Birleşmiş Milletler Filistin mülteci ajansı, İsrail tanklarının Gazze'nin merkezinde 4,000 Filistinlinin sığındığı bir BM okulunu vurduğunu, altı kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını açıkladı. Geçtiğimiz hafta en az 24 BM tesisi vuruldu; en az 14 BM çalışanı hayatını kaybetti.

İsrail ordusu Hamas'ın sığınaklarını, altyapısını ve komuta merkezlerini hedef aldığını duyurdu. 

Bölge sakinleri, Gazze'nin merkezindeki Bureij mülteci kampına yapılan bir saldırı sonucunda bir ev bloğunun tamamen yerle bir olduğunu ve kamptaki aileler arasında düzinelerce can kaybına yol açtığını söyledi. 

İsrail hava saldırıları Gazze'de Hamas'ın üst düzey siyasi yetkilisi İsmail Haniye'nin evini de vurdu ve en az 14 kişinin ölümüne neden oldu. 

İsrail, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'in güneyine düzenlediği ve çoğu sivil 1,400'den fazla kişinin ölümüne, 200 kadarının da esir alınmasına yol açan saldırının ardından Gazze'yi abluka altına almıştı. 

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında en az 2,778 kişi öldü ve 9,700 kişi yaralandı. Bir bakanlık yetkilisi, ölenlerin yaklaşık üçte ikisinin çocuk olduğunu söyledi.

Sağlık yetkilileri, Gazze genelinde 1.200 kişinin daha canlı ya da ölü olarak enkaz altında olduğuna inanıldığını bildirdi.

euronews

LMLM

LM