DÜNYA
Giriş Tarihi : 14-11-2023 11:28

Gazze'de Şifa Hastanesi devre dışı: Hastalar ölüyor

Gazze'de Şifa Hastanesi devre dışı: Hastalar ölüyor

Gazze’de faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan Şifa Hastanesi’nde ölenlerin sayısı artarken, İsrail’e insani amaçlarla çatışmalara ara verilmesi çağrıları yükseliyor.

İsrail askerleri ile Hamas arasındaki şiddetli çatışmalar nedeniyle Gazze'nin en büyük sağlık kuruluşu olan Şifa Hastanesi faaliyetlerini devam ettiremez hale gelirken, hayatını kaybeden hastaların sayısı artıyor. 

Hamas yönetimindeki Gazze’nin Sağlık Bakanı Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada hastanede son üç günde 7 bebek ve 27 hastanın hayatını kaybettiğini bildirdi. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı diğer kuruluşlar, Şifa Hastanesi'nde yaklaşık 3 bin hasta ve sağlık çalışanının mahsur kaldığını duyurdu.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, hastanenin işlevini yerine getiremez hale geldiğini söylerken, üç gündür elektrik, su ve gıdaya erişimin bulunmaması nedeniyle durumun korkunç ve tehlikeli olduğunu kaydetti.

Hastanede görev yapan cerrah Dr. Ahmet El Mokhallalati, Reuters haber ajansı ile yaptığı telefon görüşmesi sırasında uluslararası toplumdan yardım istedi. Mokhallalati, İsrail tanklarının hastanenin önünde durmakta olduklarını söylerken, hastanede bulunan hastaların, doktorların ve sivillerin tehlikede olduklarını aktardı. 

Çatışmaların şiddeti artıyor

Gazze’nin en büyük hastanesi etrafında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildiriliyor.

İsrail ordusu, hastaneden tahliyeler için insani koridor oluşturulduğunu ayrıca jeneratörlerin çalıştırılması için hastane yakınına 300 litre yakıt konuşlandırıldığını savunurken, Filistinli sağlık çalışanları binanın etrafında yoğun çatışmalar yaşandığını, tahliyelerin mümkün olmadığını, ayrıca 300 litre yakıt ile ancak 15 dakikalık elektrik sağlanabileceğini söylüyor.

İsrail'in, Hamas'ın 7 Ekim'deki terör saldırıları sonrasında Gazze'ye başlattığı askeri operasyonlar sonrasında Şifa Hastanesi, aynı zamanda bir çok sivilin sığındığı bir yer haline gelmişti.

Ancak gelinen noktada doktorların, ameliyatları artık anestezi uygulamaksızın yapmak zorunda kaldığı, elektrik kesintileri nedeniyle özel bakıma muhtaç bebeklerin de küvözlerden çıkartılmak zorunda kalındığı bildiriliyor.

İsrail, sivilleri ve hastaneyi kalkan olarak kullanmakla suçladığı Hamas'ın ana karargahının hastanenin altında olduğunu iddia ediyor. Hamas ve hastane çalışanları ise bu iddayı reddediyor.

İsrail ordusu haftasonunda hastaneyi çevreledikten sonra hastaların tahliyesine destek olunacağını duyurmuş, ancak bunun nasıl gerçekleşeceği konusunda bilgi paylaşmamıştı.

Çatışmalara insani amaçlarla ara verilmesi çağrıları artıyor

Şifa Hastanesi’nin yenidoğan yoğun bakımına destek olan İngiltere merkezli Filistin'e Tıbbi Destek Örgütü'nün yöneticisi Melanie Ward, ağır durumdaki bebeklerin naklinin zor olduğuna, ambülansların hastaneye ulaşamadıklarına, ve söz konusu bebeklerin hangi hastanelere nakledileceklerinin de belirsiz olduğuna dikkat çekerek, bu planın güvenli bir şekilde gerçekleşmesinin güç olduğunu duyurdu.
Ward, çatışmalara ara verilerek hastaneye yakıt tahsis edilmesi gerektiğini, tek güvenli yolun bu olduğunu savundu.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün Başkanı Christos Christou de hastaların güvenli bir şekilde başka hastanelere naklinin haftalar alabileceğine dikkat çekti.

ABD, sivillere gerekli acil yardımların yapılması için çatışmalara insani amaçlarla ara verilmesi için baskısını arttırdı. AB'den de İsrail'e benzer çağrılar yapılıyor.

BM ölen çalışanları için bayrakları yarıya indirdi

İsrail'in operasyonlarında bugüne kadar 11 binden fazla Filistinlinin öldüğü, ölenlerin üçte ikisinin de kadın ve çocuk olduğu bildiriliyor. Hamas'ın 7 Ekim'deki terör saldırısında da çoğunluğu sivil yaklaşık 1200 kişi hayatını kaybetmişti.

Bu arada bugün BM tüm dünyadaki temsilciliklerinde, Gazze'de hayatlarını kaybeden BM çalışanları için bayraklar yarıya indirildi, bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 

BM'nin Filistinlilere Destek Ajansı (UNRWA) Gazze Şeridi'ndeki savaşta toplam 101 çalışanının hayatını kaybettiğini duyurdu. İkinci Dünya Savaşı sonrasında hiç bir savaşta bu kadar çok sayıda insani yardım çalışanı hayatını kaybetmemişti.

AP, AFP /DA, BK

DW

LMLM

LM