Bu, Güney Kore liderinin kısa süreli bir sıkıyönetim ilan etmesinin ardından ülke genelinde yaşanan siyasi krizden bu yana gerçekleşen ilk istifa oldu.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un eski Savunma Bakanı Kim Yong Hyun'un istifasını kabul ettiği bildirildi. Kim'in Yoon'a sıkıyönetim ilan etmesini tavsiye ettiği iddia ediliyor.
Bu, Yoon'un kısa süreli bir sıkıyönetim ilan etmesinin ardından ülke genelinde yaşanan siyasi krizden bu yana gerçekleşen ilk istifa oldu.
Yerel basına yansıyan haberlere göre Başkan, Güney Kore'nin Suudi Arabistan Büyükelçisi Choi Byung-hyuk'u yeni savunma bakanı olarak atadı.
Karar, ülkeyi siyasi çalkantıya sürükleyen krizin ardından muhalefet partilerinin Çarşamba günü Yoon'un görevden alınması için önerge sunması nedeniyle Yoon'un kendi siyasi geleceğinin belirsizlikle karşı karşıya olduğu bir dönemde geldi.
Ne olmuştu?
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol salı günü, muhalefeti 'parlamentoyu kontrol etmek', 'Kuzey Kore'ye sempati duymak' ve 'devlet karşıtı faaliyetlerle hükümeti felce uğratmakla' suçlayarak acil sıkıyönetim ilan etti.
Yoon açıklamayı televizyonda yayınlanan bir brifing sırasında yaptı ve bu adımı ülkenin anayasal düzenini savunmak için "kritik" olarak nitelendirdi.
"Liberal Güney Kore'yi Kuzey Kore'nin komünist güçlerinin oluşturduğu tehditlerden korumak ve devlet karşıtı unsurları ortadan kaldırmak için burada acil sıkıyönetim ilan ediyorum" diyen Yoon, "Sıkıyönetim Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçlıyor," diye ekledi.
Güney Kore yasaları uyarınca sıkıyönetim, muhalefetteki Demokrat Parti'nin çoğunluğu elinde bulundurduğu parlamentoda oy çokluğuyla kaldırılabiliyor.
Birkaç saat içinde parlamento, Yoon'un ülkeyi şoke eden ve Seul Ulusal Meclis binasının dışında büyük halk protestolarına yol açan bu beklenmedik sıkıyönetim kararını yapılan bir oylama sonucu kaldırdı.
Ülkenin 1980'lerden bu yana görmediği "otoriterlik" dönemine geri dönüş anlamına gelen sıkıyönetim hamlesi, muhalefet ve Yoon'un kendi muhafazakâr partisinin lideri tarafından da kınandı.
2022'deki başkanlık seçimlerinde Yoon'a karşı kıl payı kaybeden muhalefet lideri Lee Jae-myung ise Yoon'un açıklamasını “yasa dışı ve anayasaya aykırı” olarak nitelendirdi.
Güney Kore lideri 2022'de göreve geldiğinden beri muhalefetin kontrolündeki parlamentoya karşı kendi gündemini kabul ettirmekte zorlanıyor.
Yoon'un partisi gelecek yılın bütçe tasarısı konusunda liberal muhalefetle çıkmaza girmiş durumda.
Muhalefet ayrıca, kamuoyu yoklamalarında 2027'deki bir sonraki başkanlık seçiminin favorisi olarak görülen Lee'ye yönelik cezai soruşturmalarına karşı muhafazakarların "kan davası" olarak nitelendirdiği Seul Merkez Bölge Savcılık Ofisi başkanı da dahil olmak üzere üç üst düzey savcıyı görevden almak için önergeler vermeye çalıştı.
Yoon ayrıca eşinin ve üst düzey yetkililerin karıştığı skandallarla ilgili bağımsız soruşturma çağrılarını da reddederek siyasi rakiplerinden hızlı ve sert tepkiler aldı. Demokrat Parti'nin Yoon'un açıklamasının ardından milletvekillerini acil toplantıya çağırdığı bildirildi.
Onun bu hamlesi, ülkenin 1987'de demokratikleşmesinden bu yana ilk sıkıyönetim ilanı oldu. Ülkede daha önce en son Ekim 1979'da sıkıyönetim ilan edilmişti.
euronews