ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 08-11-2023 10:52   Güncelleme : 08-11-2023 13:53

Hamas: 'Sivilleri öldürmedik, rehineleri serbest bırakacağız ama önce çatışmalar durmalı'

Hamas: 'Sivilleri öldürmedik, rehineleri serbest bırakacağız ama önce çatışmalar durmalı'

BBC’ye konuşan Hamas liderlerinden Musa Ebu Merzuk, örgütün İsrail'de 7 Ekim'de düzenlediği saldırılarda sivilleri öldürdüğünü reddetti. Sadece zorunlu askerlik yapanların hedef alındığını belirten Ebu Merzuk, Hamas'ın kadınlara, çocuklara ve sivillere saldırı düzenlemediğini söyledi.

Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı olan Ebu Merzuk’un iddiaları, örgütün silahsız yetişkinleri ve çocukları da hedef aldığını gösteren videolarla çelişiyor.

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim’deki saldırılarında ölen 1400’den fazla kişinin siviller olduğunu açıklamıştı.

İngiltere’deki terörle mücadele yasaları uyarınca varlıkları dondurulan Hamas’ın liderlerinden Ebu Merzuk'la, bir Körfez ülkesinde söyleşi yaptık.

Ebu Merzuk, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırıları sonrası BBC’yle konuşan en üst düzey örgüt lideri oldu.

Söyleşide Ebu Merzuk’a, Gazze’deki savaş ve özellikle bölgede tutulan rehinelerle ilgili sorular yönelttik.

Ebu Merzuk, İsrail Gazze’yi bombalarken rehineleri serbest bırakamayacaklarını söyledi, “Rehineleri serbest bırakacağız ama önce çatışmaların durması gerek” dedi.

2006'dan bu yana Hamas'ın kontrolündeki Gazze’de Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda 10 bin kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Ebu Merzuk geçtiğimiz günlerde, Hamas'ın rehin aldığı 8 çifte vatandaşın durumlarını görüşmek üzere Moskova’ya gitmişti. Bu kişiler, Rusya ve İsrail vatandaşı. Ebu Merzuk, Hamas'ın, “Gazze’deki Rus rehineleri arayıp, iki kadını bulduklarını ancak çatışmalar nedeniyle serbest bırakamadıklarını” söyledi.

Ebu Merzuk, “İsrailliler çatışmalara son verirse, rehineleri Kızılhaç’a verebiliriz” dedi.

Üst düzey Hamas lideri, BBC’nin, 7 Ekim saldırıları konusundaki soruları üzerine, örgütün askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed el-Deif’in adamlarına, sivilleri öldürmemeleri emri verdiğini söyledi.

Ebu Marzuk, “El-Deif savaşçılarına net şekilde “bir kadını, bir çocuğu ve bir yaşlı adamı öldürmemelerini söyledi” dedi.

İsrailli yedek askerlerin “hedef alındığını” savunan Ebu Merzuk, sadece “zorunlu askerlik yapanların ya da askerlerin öldürüldüğünü” iddia etti, “Kadınlar, çocuklar ve siviller saldırılardan muaftı’ dedi.

BBC, Ebu Merzuk'a, Hamas militanlarının miğferlerindeki kameralarla çektiği, silahsız sivillerin evlerinde ya da araçlarında vurulduğunu gösteren videoları gösterdi.

Söyleşi sırasındaki ölçülü tutumunu bazen bırakan Ebu Merzuk, soruya doğrudan yanıt vermedi.

Ebu Merzuk, Hamas’ın siyasi kanadının saldırı hazırlıklarını önceden bilip bilmediği sorusuna ise “Silahlı kanat siyasi kanada danışmak zorunda değil" yanıtını verdi.

Hamas'ın Katar merkezli siyasi kanadı, sıklıkla kendisini Gazze’deki silahlı güçlerden uzak bir oluşum olarak sunuyor.

İngiltere hükümeti ise arada bir fark görmüyor. İngiltere, Hamas’ın siyasi kanadını 2021’de “terör örgütü” ilan etti ve Hamas’ın farklı birimleri arasında ayrım yapmanın yapay bir tutum olduğunu vurguladı.

ABD Hazine Bakanlığı da, “küresel terörist” olarak nitelendirdiği Ebu Merzuk'a, Hamas’ın faaliyetlerini koordine ve finanse etmekle suçladı.

'Elimde rehinelerin listesi yok'

Cumartesi günkü söyleşi, İsrail’in, ABD’nin Gazze’ye yardım gönderilmesi ve Hamas’ın elindeki rehinelerin bazılarının serbest kalması için “çatışmalara insani ara verilmesi” taleplerini reddetmesinin ardından yapıldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçici ateşkesten önce tüm rehinelerin serbest bırakılması gerektiğini söylemişti.

Ebu Merzuk ise “misafir” olarak nitelendirdiği rehinelerin isim listesinin elinde olmadığını, çoğunun nerede olduğunu bilmediğini, rehinelerin “farklı fraksiyonlarca” tutulduğunu söyledi.

Gazze’de Hamas ile yakın çalışan, görünüşte bağımsız, farklı gruplar bulunuyor. Bunların başında İslami Cihad örgütü geliyor.

Ebu Merzuk, bilgi toplamak için ateşkes gerektiğini, Gazze bombardıman altındayken başka öncelikleri olduğunu vurguladı.

Ebu Merzuk’un İsrail ile savaşın nasıl gelişeceği ve rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik müzakerelerin nasıl yapılacağı konularında önemli rol oynaması bekleniyor.

BBC

LMLM

LM