SAĞLIK
Giriş Tarihi : 30-08-2023 14:00

Hangisi daha faydalı? Çay mı, kahve mi?

Hangisi daha faydalı? Çay mı, kahve mi?

Bir çok insan güne kafeinin en yaygın olarak bulunduğu bu iki içecekten biriyle başlıyor. Peki birbirleriyle rekabet halinde olan bu iki içeceğin sağlık açısından faydaları neler? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu anlattı.

“Kateşinlerden”, özellikle “epigallokateşin”den zengin yapısı çayı sadece bir keyif içeceği olmaktan çıkarmıyor ama güçlü bir antioksidan içecek vasfı kazandırıyor.

Bu da kanserden bellek sorunlarına, damar sertliğinden bağışıklığa farklı alanlarda çayın sağlık bakımından da önünü açıyor. Benzer şeyler son yıllarda kahve için de gündeme getiriliyor.

Çay konusunda yeni bir şey söylemek istemem. Yeşili de siyahı da makbuldür. Uyarım çaydaki kafein konusundadır. Bir fincan siyah çay 20, yeşil çay 40 mg civarında kafein içeriyor ve günlük kafein kazanımını 300-350 mg civarında tutmak gerekiyor.

Kahveye gelince... Kahve konusundaki son araştırmalardan biri BMJ Heart dergisinde yayınlandı. O araştırmanın sonuçlarına bakılırsa “günde üç bardak kahve içenlerin damar sağlığı çok daha iyi!”

Gelelim neticeye: Keyif yapmak istediğiniz zaman kahve, “Canım bir şeyler içmek istiyor” diye düşündüğünüzde çayı tercih edin.

cnnturk

LMLM

LM