DÜNYA
Giriş Tarihi : 28-06-2023 10:35

Hindistan'dan Mekke'ye 8 bin 640 kilometrelik hac yürüyüşü

Hindistan'dan Mekke'ye 8 bin 640 kilometrelik hac yürüyüşü

Hindistanlı Şihab Çotur, hac ibadetini yerine getirmek için memleketinden Suudi Arabistan'a yürüdü. 2 Haziran 2022'de yola çıkan Çotur, 7 Haziran 2023'te Mekke'ye vardı. 

Kerala'nın Malappuram kentinden yola çıkan Çotur, 8 bin 640 kilometrelik yolculuğunda Pakistan, İran, Irak ve Kuveyt'i geçerek Suudi Arabistan'a ulaştı.

29 yaşındaki Çotur, geçtiği her ülkede yetkililerden, polislerden ve haberini duyan kişilerden büyük yardım aldığını ve gördüğü nezaketin kendisini şaşırttığını ifade etti. Çotur, Mekke'ye vardıktan sonra Al-Ekhbariya adlı televizyona Pakistan'da yaşadığı sorundan bahsetmişti. Vizesi olmayan gezgin, transit vize alabilmek için birkaç ay beklediğini bildirmişti.

Sadece gerekli eşyaları yanına aldığını söyleyen gezgin yola yürüyüş sopası, kıyafetlerini koyduğu sırt çantası, yabani hayvanlardan korumak için taşıdığı biber gazı spreyi, fazladan ayakkabı, yemek pişirme eşyaları, resmi belgeler ve bir miktar parayla çıktı.


Ancak Çotur, yolda çok sayıda kişinin kendisine yardım ettiğini ve pek para harcamadığını hatırlattı. Çotur, keçi çiftliğinde çobanlarla kaldığını, İran ve Irak'ta kendisini davet eden kibar kişilerin evinde uyuduğunu ve yemek yediğini söyledi.

Hindistanlı gezgin yolda karşılaştığı zorluklardan da bahsetti. Çotur, kaplan ve ayılardan korktuğunu, İran'da da kar yağışının kendisini zorladığını belirtti

Mekke'ye gelmeden önce Medine'ye uğrayan Çotur, oradaki hislerini Suudi Arabistan merkezli yayın kuruluşu Arab News'e şu ifadelerle anlatmıştı:

Mescid-i Nebevi'ye ulaştığımda yolculuğumun tamamlandığını hissettim. Ravza-i Mutahhara'yı ziyaret ettim ve Mekke'ye ulaşıp hac yapabileceğimden emin oldum.

AdminAdmin