DÜNYA
Giriş Tarihi : 14-10-2023 10:47

Hizbullah: Zamanı geldiğinde İsrail'e müdahale etmeye tamamen hazırız

Hizbullah: Zamanı geldiğinde İsrail'e müdahale etmeye tamamen hazırız

Hizbullah'dan gelen açıklamalar, İsrail'e karşı yeni bir cephe açabileceği yönündeki endişelerin arttığı bir dönemde geldi

Lübnan'da bulunan Hizbullahı'nın iki numaralı ismi Şeyh Naim Kasım, başkent Beyrut'ta Filistinlileri desteklemek için toplanan bini aşkın göstericiye Hizbullah'ın zamanı geldiğinde İsrail'e müdahale etmeye "tamamen hazır" olduğunu söyledi.

"Hizbullah düşmanın hareketlerini takip ediyor. Tamamen hazırlıklıyız ve doğru zaman geldiğinde harekete geçeceğiz" diyen Kasım, "Büyük güçlerin, Arap ülkelerinin ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcilerinin doğrudan ya da dolaylı olarak bizimle yaptıkları ve savaşa müdahale etmememizi isteyen perde arkası temaslar bizi etkilemeyecek" diye ekledi.

Kasım'ın açıklamaları İran'ın desteklediği Şii örgütün Lübnan'dan İsrail'e karşı yeni bir cephe açabileceği yönündeki endişelerin arttığı bir dönemde geldi. 

İsrail ile Gazze arasındaki savaş bir haftadan kısa bir sürede binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olurken yüz binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı

Savaşın başlamasından bu yana Hizbullah'ın güney Lübnan'dan müdahalesi, müttefiki Hamas'ı desteklemek üzere kuzeydeki İsrail mevzilerini bombalamakla sınırlı kaldı.

Hizbullah, Lübnan'ın 1975-90 iç savaşı sırasında İran Devrim Muhafızları'nın İslam Devrimi'ni ihraç etmek ve Lübnan'ı işgal eden İsrail güçleriyle savaşmak için 1982'de kurduğu karanlık bir hizipten, Lübnan devleti üzerinde büyük nüfuza sahip, ağır silahlı bir güce dönüştü.

Aralarında ABD'nin de olduğu çok sayıda ülke Hizbullah'ı terör örgütü olarak kabul ediyor.

euronews

LMLM

LM