Avrupa
Giriş Tarihi : 15-02-2023 10:51

Hollandalı yardım kuruluşları ve televizyonlardan depremzedeler için ortak bağış yayını

Hollandalı yardım kuruluşları ve televizyonlardan depremzedeler için ortak bağış yayını

Kahramanmaraş depremlerinden sonra Hollanda'da bir çok yardım kuruluşunun başlattığı Giro555 yardım kampanyası kapsamında yerel ve ulusal televizyonlarda ortak yayınla bağış toplanacak.

Türkiye'de çarşamba akşamı televizyonlarda ortak yayında yapılacak yardım kampanyasının bir benzeri de Hollanda'da düzenlenecek.

Sabahın erken saatlerinde başlayacak kampanyada Hollanda'nın ünlü isimleri çağrı merkezinde telefonların başına geçerek yardım toplayacak. 

Cordaid, Oxfam Novib, UNICEF Netherlands ve Hollanda Kızılhaçı gibi kuruluşların desteklediği kampanyada pazartesi günü itibariyle yaklaşık 25 milyon euro toplandı.  

Organizasyondan yapılan açıklamada toplanan yardımların bölgede içme suyu, gıda, battaniye ve kıyafet gibi acil ihtiyaçlar için kullanıldığı belirtilirken, Giro555 direktörü Michiel Serves, "Fakat çok daha fazlasının yapılması gerekiyor çünkü insanların çoğu dışarda uyuyor ve bir an önce barınağa, temizlik altyapısına, bakıma erişmesi gerekiyor. Bu nedenle yardım kuruluşları büyük bir operasyona hazırlanıyor," ifadelerini kullandı.

Depremin hemen ardından Hollanda Kızılhaçı Giro7244 bağış numarası ile bir kampanya başlattı. Depremden bir gün sonra ise diğer kuruluşların katılımı ile kampanya Giro555 kodu ile devam etti. 

Konser geliri depremzedelere bağışlanacak

Hollanda'nın Haarlem şehrinde düzenlenen ve çok sayıda sanatçının yer aldığı konserin geliri, Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören Türkiye ve Suriye'deki afetzedelere bağışlanacak.

Filarmoni Haarlem Salonu'ndaki konserde, Hollanda'dan 20 sanatçının şarkıları Felemenkçe, İngilizce, Türkçe ve Arapça seslendirildi.

Hollanda Kralı'nın Kuzey Hollanda Eyaleti temsilcisi Arthur van Dijk, Belediye Başkanı Jos Wienen ve Türk asıllı Hollandalı sanatçı Karsu Dönmez, davetlileri bağış kampanyalarına katılmaya davet etti.

Karsu Dönmez, konuşmasında adının Hatay'ın Karsu köyünden geldiğini belirterek, "Depremde ailemden bir kısmından haber alamadığımı söylemiştim ve yakınlarımdan 16 kişiyi kaybettim. Bu rakam belki daha da artacak. Bugün benim de sahne almamı rica ettiler ama takdir edersiniz ki bu benim için çok zor bir durum." dedi.

Ekibiyle geçen yıl Hatay'ın birçok yerinde konser verdiğini ve oralarda çektikleri bir televizyon programının iki hafta sonra yayınlanacağını dile getiren Karsu, "Halamın benden tek isteği vardı. Buraları unutma Karsu derdi. Artık memleketimi unutmamak görevim. Umarım hem Türkiye hem de Suriye için yardımları devam ettirirsiniz." diye konuştu.

Haarlem Belediyesinden her sakini için 1 euro yardım

Wienen,  "Deprem bölgesinde her şeyini kaybeden insanları ve yıkılmış binaları görmek berbattı. Afette yakınlarını kaybeden Haarlemlilerle de görüştük. Kalbimiz ve duygularımız Türkiye ve Suriye'dekilerle." ifadelerini kullandı.

Yardım konserine katılmaktan memnun olduğunu dile getiren Wienen, "Şehirdeki her bir sakinimiz adına kampanyaya 1 euro bağışlayacağız." dedi.

Türkiye'den çok sayıda arkadaşının olduğunu ve yakınları Türkiye'de yaşayan tanıdıkları olduğunu belirten Van Dijk, "Bu hafta parlamentoda kampanyaya ne kadar bağışlayacağımızı konuşacağız. Çok fazla yardıma ihtiyaç var. Yarın ve yarından sonra da insanlar bağışa devam etmeli. Giden insanların geri gelmeyeceğini biliyoruz ama oradakileri biraz da olsa umut vermek istiyoruz." diye konuştu.

Konser için satışa çıkarılan 1136 biletin tamamının satıldığı ve elde edilen 41 bin 520 euro gelirin, Hollanda'daki çok sayıda STK'nin, Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için ortaklaşa yürüttüğü Giro555 kampanyası hesabına gönderileceği açıklandı.

LMLM

LM