DÜNYA
Giriş Tarihi : 10-01-2023 10:35

Hükümet binalarını basan1500 kişi gözaltında

Hükümet binalarını basan1500 kişi gözaltında

Brezilya'da polis başkent Brasilia'da, Ekim ayında yapılan başkanlık seçimlerini kaybeden Jair Bolsonaro’nun destekçilerinin bastığı Kongre ve Yüksek Mahkeme'nin kontrolünü yeniden ele geçirdi. Hükümet, olaylarla ilgili olarak 1500 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Hükümetin önde gelen bakanları olayları "terör eylemi" olarak nitelendirerek kınadı.

Brezilya Devlet Başkanı Luis Ignacio Lula da Silva, "fanatik faşistler" olarak nitelendirdiği eylemcilerin tespit edilip yargılanarak cezalandırılacaklarını söyledi.

İlk gün alınan 300 kişi sonrası 1200 kişi daha gözaltına alınmış durumda.

Ülke genelinde, yaşananlara tepki gösteren on binlerce kişi de demokrasi yanlısı yürüşlerde bir araya gelmeye başladı.

Ülkenin en büyük kenti Sao Paolo’daki gösteride, Bolsonaro’nun yargılanması çağrıları yapıldı.

Bolsonaro bir Twitter mesajıyla "Kamu binalarının işgalini" kınamıştı.

Basılan devlet kurumlarındaki hasar tespiti için de çalışma yapılıyor.

Kurumlardaki çok sayıda sanat eserine ve eşyaya zarar verildi.

Dünya liderlerinden kınama mesajları

ABD Başkanı Joe Biden Brezilya'da yaşananları "demokrasiye yönelik bir saldırı" olarak niteledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da benzer bir açıklama yaptı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Twitter'daki paylaşımında "Brezilya halkının demokratik iradesiyle iktidarın barışçı şekilde devrine engel olmaya yönelik her türlü girişimi" kınadı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın "Fransa'nın koşulsuz desteğine güvenebileceğini" söyledi.

Çin ve Hindistan'dan da kınama mesajları geldi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da; "Brezilya’da Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva liderliğindeki Hükümet, Kongre ve Anayasa Mahkemesi’ne yönelik şiddet eylemlerini kınıyoruz. Ülkede halkın iradesini yansıtan seçimlerin sonuçlarına ve demokratik süreçlere saygılı olunması önem taşımaktadır. Bu eylemler karşısında Devlet Başkanı Lula da Silva hükümeti ve Brezilya halkıyla dayanışma içerisinde olduğumuzu ifade ediyoruz" denildi.

Brezilya'da Ekim ayında yapılan seçimler sonrası Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva 1 Ocak'ta yemin ederek göreve başladı.

Seçim sonuçlarını kabul etmeyen Bolsonaro taraftarları aylardır Kongre binası önünde eylemdeydi. Bu gruplar orduya da darbe çağrısı yapıyordu.

Bazı Bolsonaro taraftarları bu yönde bir delil olmamasına karşın seçimlerde hile yapıldığına inanıyor.

Baskınlar sırasında Devlet Başkanı Lula, Sao Paolo'da bulunuyordu.

Brasilia Valisi Ibaneis Rocha, olaylar karşısında yetersiz kaldığı gerekçesiyle 90 gün görevden uzaklaştırıldı.

Rocha, baskınla biten 8 kilometrelik protesto yürüyüşünü engelleyemediği için özür dilemişti.

Brezilya gazetesi Correio Brasiliense'nin siyaset editörü Carlos Alexandre de Souza polisin olayı kontrol altına almasının çok uzun sürdüğünü söylüyor.

De Souza polisin, gösterinin başlarında "çok sabırlı" olduğunu söyledi.

Bolsonaro, Ekim ayının sonunda yapılan seçim sonuçlarını kabul etmeyi reddediyordu. Lula’nın yemin törenine de, gelenek olmasına karşın katılmadı ve ülke dışına çıktı.

67 yaşındaki Bolsonaro, eski ABD Başkanı Donald Trump’a olan yakınlığı ile de biliniyor. 

Brezilya’da yaşananlar Trump’ın seçimi kaybetmesi sonrası 6 Ocak 2021’de Washington DC’de yaşanan Kongre baskını ile büyük benzerlikler gösteriyor.

Lula daha önce hakkındaki bir yolsuzluk dosyasından tutuklanmış ve seçime girmesi engellenmişti. Fakat bu dosyadan 2021’de aklandı.

Bolsonaro taraftarları Lula'nın aklanmasını kabul etmiyor ve tutuklanmasını istiyor.

Komplo teorileri ve sosyal medya

Seçimlere hile karıştığı ve asıl kazananın Bolsonaro olduğu yönündeki sahte haberler ve komplo teorileri haftalardır sosyal medya platformlarında dolaşımdaydı.

Bunlar, dün yaşanan olaylarda nasıl bir rol oynadı? Bu sahte paylaşımlar engellenebilir miydi?

Özellikle de Twitter'ın durumu öne çıkıyor. Elon Musk şirketi devraldıktan sonra çalışanlarının yarısını işten çıkardı ve bunlar arasında sahte haberlerle ilgili takip ve işlem yapan ekipler de vardı.

Twitter ve Musk defalarca platformdaki en zararlı içeriklerle ilgili önlem aldıklarını söylediler.

Ama Brasilia'da yaşananlarla iki yıl önce 6 Ocak günü ABD'nin başkentinde Trump yandaşlarının Kongre'ye yaptığı baskın arasında parallellikler kurmamak çok güç. O da bunun gibi sahte haber ve komplo teorilerinin yaygınlaşmasıyla büyüyen bir olay olmuştu.

Seçime hile karıştığı iddiaları aylardır yayılıyor ve etkili siyasi şahsiyetler tarafından da paylaşılıyordu. Bu temelsiz iddialar sonunda kemikleşmiş bir grup taraftarı harekete geçmeye yöneltti.

Bu arada Facebook ve Instagram'ın da içinde bulunduğu sosyal medya platformlarının sahibi Meta Brezilya Kongresi'nin basılmasına ilişkin haberleri "şiddet olayı" ilan ettiğini ve saldırıyı savunan paylaşımları sildiğini ve engellediğini bildirdi.

Meta daha önce 6 Ocak ABD Kongre baskını gibi bir dizi olayı şiddet vakası saymış ve bu gerekçe ile zararlı içerikleri hızlı bir şekilde ayıklama yoluna gitmişti.

https://www.bbc.com/turkce/articles/cml0vg1wlwwo?fbclid=IwAR1xMg0xZkJZhGr4wWIFMhedR5WvbQ6B6uOchT4cJF3-nH5tt1km80Vi-DU

LMLM

LM