İnsan hakları aktivisti Pavel Sapelka, 'Bu ağır ceza, ocak ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde yüzlerce rahibi sindirmeyi ve susturmayı amaçlıyor,' dedi.
Pazartesi günü Belarus'ta bir Katolik rahip, hükümeti eleştirdiği için 'vatana ihanet' suçundan 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Sovyetler Birliği'nin 33 yıl önce dağılmasıyla bağımsızlığını ilan eden Belarus'ta, Katolik din adamlarına yönelik ilk siyasi dava bu oldu.
Rahip Henrykh Akalatovich'in hapis cezası alması, 26 Ocak başkanlık seçimleri öncesinde muhalefete yönelik kapsamlı baskıların yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleşti.
Viasna İnsan Hakları Merkezi, 64 yaşındaki rahibin "vatana ihanet" suçlamalarını reddettiğini açıkladı. Akalatovich, ülkedeki 1265 siyasi mahkum arasında listelendi.
Viasna'nın temsilcisi Pavel Sapelka, "Komünist rejimin çöküşünden bu yana ilk kez Belarus'ta bir Katolik rahip, siyasi mahkumlara yöneltilen suçlamalarla karşı karşıya kaldı," dedi.
"Bu ağır ceza, ocak ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde diğer yüzlerce rahibi korkutmayı ve susturmayı amaçlıyor."
Kasım 2023'ten bu yana gözaltında tutulan Akalatovich'e kanser teşhisi konmuş ve tutuklanmasından hemen önce ameliyat olmuştu. Vaazlarında hükümeti eleştiren rahip, hapishane yetkililerinin kendisine gönderilen sıcak giysi ve yiyecekleri geri çevirmesi nedeniyle tecrit koşulları altında.
Arkatovich, Lukaşenko'nun (Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko) altıncı kez iktidara geldiği 2020 seçimlerini protesto ettikleri için hapse atılan, susturulan ya da sürgüne zorlanan Katolik, Ortodoks ve Protestan onlarca din adamı arasında yer alıyor.
Muhalefetin ve Batılı ülkelerin tartışmalı olduğunu iddia ettiği seçim, ülke genelinde protestoları tetiklemişti. Bunun üzerine yetkililer 65.000'den fazla kişinin gözaltına alındığı, binlercesinin polis şiddetine maruz kaldığı geniş çaplı bir baskıyla karşılık verdi.
Protestoları destekleyen ve göstericileri kiliselerine alan Katolik ve Protestan din adamları özellikle baskıların hedefi oldu. Belarus makamları açıkça din adamlarını hizaya getirmeye çalışıyor ve onlara ait web sitelerini, sosyal medya hesaplarını kontrol ediyor ve güvenlik güçlerine vaazlarını izlettiriyor.
Ortodoks Hıristiyanlar nüfusun yaklaşık yüzde 80'ini oluştururken, Katolikler yüzde 14, Protestanlar ise yüzde 2.
Belarus'u yaklaşık 30 yıldır yöneten ve kendisini "Ortodoks ateist" olarak tanımlayan Lukaşenko, 2020 protestoları sırasında muhalif din adamlarına sert tepki göstererek onları "işlerini yapmaya" ve huzursuzluğu körüklememeye çağırmıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en yakın müttefiklerinden biri olan Lukaşenko, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya asker göndermek için ülkesinin topraklarını kullanmasına ve bazı taktik nükleer silahlarını Belarus'ta konuşlandırmasına izin verdi.
euronews