AB'nin Aspides misyonundan Perşembe günü gelen açıklamada, Sounion'da 150.000 ton ham petrol bulunduğu ve bunun "çevresel bir tehlike" teşkil ettiği belirtildi.
Yemen'in en kalabalık bölgelerini kontrol eden, İran destekli Husilerin Kızıldeniz'deki Sounion petrol tankerine saldırdıklarını duyurmasının ardından Avrupalı yetkililer, Kızıldeniz'de yanarak sürüklenen tankerin çevresel tehdit teşkil ettiğini bildirdi.
Avrupa Birliği'nin (AB) Aspides deniz misyonundan yapılan açıklamada Yunan bandıralı Sounion'daki 150.000 ton ham petrolün "seyir ve çevre açısından tehlike" arz ettiği uyarısı yapıldı. Açıklamada, "Bölgedeki herkesin dikkatli olması ve mevcut durumun daha da kötüleşmesine yol açabilecek her türlü eylemden kaçınması esastır" ifadelerine yer verildi.
Perşembe günü mürettebatı tarafından terk edilen tankerde 25 Filipinli ve Rus görevlinin yanı sıra 4 özel güvenlik personeli vardı. Mürettebat bir Fransız destroyeri tarafından yakındaki Cibuti'ye götürüldü.
Husiler petrol tankerindeki yangını hemen üstlenmedi. Ancak Cuma gecesi geç saatlerde tankere saldırdıklarını duyurarak, Sounion'da meydana gelen patlamanın görüntülerini yayınladı. Görüntülerde Husi militanlarının suyun üzerinde şu sloganları attığı görüldü: "En büyük Allah; Amerika'ya ölüm; İsrail'e ölüm; Yahudilere lanet olsun; zafer İslam'ın."
Britanya ordusunun Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları merkezi Cuma gecesi denizcilere gönderdiği bir notta tankerdeki yangına dair bilgi verdi. Notta, "Gemide üç yangının gözlemlendiğine dair bir ihbar aldık. Gemi sürükleniyor gibi görünüyor" ifadeleri kullanıldı.
İsmini açıklamak istemeyen ABD'li bir savunma yetkilisi, yangınlardan haberdar olduklarını ve durumu izlemeye devam ettiklerini bildirdi.
Associated Press'in video üzerinde yaptığı kare kare analiz, Sounion'un güvertesine eş zamanlı üç patlamanın meydana geldiğini ortaya çıkardı. Analiz, füze ya da insansız hava aracıyla yapılan bir saldırıdan ziyade, tankere yerleştirilen patlayıcılarla gerçekleştirilmiş bir saldırıya işaret ediyor.
Husiler Gazze'deki savaşın başladığı Ekim ayından bu yana 80'den fazla gemiyi füze ve insansız hava araçlarıyla hedef aldı. Saldırılar, yılda yaklaşık 1 trilyon euro değerinde ürünün geçtiği ticaret yolunu kesintiye uğratıyor.
Militanlar, İsrail'i Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaşa son vermeye zorlamak için İsrail, ABD ya da Birleşik Krallık bağlantılı gemileri hedef aldıklarını savunuyor.
İran, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi üzerine İsrail'i misilleme yapmakla tehdit ederken, ABD ordusu da USS Abraham Lincoln uçak gemilerinin bölgeye daha hızlı gitmesi için çabalıyor. Perşembe günü erken saatlerde ABD ordusunun Merkez Komutanlığı, Lincoln'ün Orta Doğu sularına ulaştığını bildirdi ama konuyla ilgili daha fazla ayrıntı verilmedi.
Washington ayrıca USS Georgia güdümlü füze denizaltısını bölgeye gönderirken, USS Theodore Roosevelt uçak gemileri de Umman Körfezi'nde bulunuyor.
Bölgeye ilave F-22 savaş uçakları da sevk edildi. Ayrıca F-35 savaş uçaklarını taşıyan büyük bir amfibi saldırı gemisi olan USS Wasp da Akdeniz'de.
Cumartesi günü erken saatlerde ABD ordusunun Merkez Komutanlığı'ndan gelen açıklamada son 24 saat içinde Yemen'de bir Husi füze sisteminin imha edildiği aktarıldı.
euronews