İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail ile serbest ticaret müzakerelerinin askıya alındığını ve Batı Şeria'daki yerleşimcilere yeni yaptırımlar getirildiğini duyurdu.
İngiltere hükümeti, İsrail ile serbest ticaret müzakerelerini askıya aldığını açıkladı ve Gazze'de devam eden operasyona yönelik eleştirilerini arttırırken Batı Şeria'daki yerleşimlere yönelik yeni yaptırımlar getirdi.
Dışişleri Bakanı David Lammy, İngiltere'nin İsrail ile mevcut ticaret anlaşmasının yürürlükte olduğunu ancak hükümetin iki bölgede de "korkunç" politikalar izlediğini söylediği bir yönetimle görüşmelere devam edemeyeceğini söyledi.
Lammy, Batı Şeria'daki İsrailli yerleşimcilerin ısrarlı şiddet döngüsünün harekete geçilmesini gerektirdiğini söyledi.
Lammy, "İsrail hükümetinin bu saldırgan eylemlere müdahale etme ve durdurma sorumluluğu vardır," dedi.
"Harekete geçmemeleri Filistinli toplulukları ve iki devletli çözümü tehlikeye atıyor."
Duyuru, İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın Gazze'deki çocukların çektiği acıların "son derece tahammül edilemez" olduğunu söylemesi ve ateşkes çağrısını yinelemesinin ardından geldi.
Starmer Londra'daki İngiliz Parlamentosunda yaptığı konuşmada, "Bugün İsrail'in tırmandırdığı saldırılar karşısında dehşete düştüğümüzü kayda geçirmek istiyorum," dedi.
Starmer'in kısa açıklamaları, pazartesi günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Kanada Başbakanı Mark Carney ile birlikte yayınladıkları ve İsrail'in Gazze'deki savaşı ele alış biçimine ve Batı Şeria'daki eylemlerine yönelik yakın müttefikler tarafından yapılan en önemli eleştirilerden biri olan ortak kınamanın ardından geldi.
Üç lider, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hükümetinin yenilenen askeri saldırısını durdurmaması ve insani yardım üzerindeki kısıtlamaları önemli ölçüde kaldırmaması halinde "somut adımlar" atmakla tehdit etti.
Netanyahu bu açıklamayı Hamas militanları için "büyük bir ödül" olarak değerlendirdi.
Starmer üçlünün ateşkes talebini yineleyerek Hamas'ın elindeki rehineleri kurtarmanın tek yolunun bu olduğunu söyledi.
Starmer ayrıca Gazze'ye insani yardım sevkiyatının arttırılması çağrısında bulunarak İsrail'in izin verdiği temel miktarın "son derece yetersiz" olduğunu söyledi.
Starmer, "Tepkimizi koordine etmeliyiz, çünkü bu savaş çok uzun süredir devam ediyor," dedi. "Gazze halkının açlıktan ölmesine izin veremeyiz."
Yardım grupları arasında kıtlık uyarılarına yol açan Gazze'ye yönelik yaklaşık üç aylık ablukanın ardından İsrail üzerinde uluslararası baskı artıyor.
İsrail'in sadık bir müttefiki olan Amerika Birleşik Devletleri bile büyüyen açlık kriziyle ilgili endişelerini dile getirdi.
İsrail pazartesi günü bebek maması ve umutsuzca ihtiyaç duyulan malzemeleri taşıyan kamyonların Gazze'ye girmesine izin verirken, BM insani yardım şefi Tom Fletcher yardım hacmini "acilen ihtiyaç duyulan şeylerin yanında okyanusta bir damla" olarak tanımladı.
Macron son haftalarda İsrail'e baskı yapmak için diplomatik çabalarını yoğunlaştırarak ateşkes ve insani yardım ablukasının kaldırılması için çağrıda bulundu.
Geçtiğimiz ay Macron, Fransa ve Suudi Arabistan'ın iki devletli bir çözümün uygulanmasına ilişkin uluslararası bir konferansa ortaklaşa ev sahipliği yapacağı Haziran ayında Fransa'nın bir Filistin devletini tanımaya doğru ilerlemesi gerektiğini söyledi.
Bu yorumlar, El Ariş hastanesinde yaralı Filistinlilerle bir araya geldiği Mısır ziyaretinin ardından geldi.
Filistin'in tanınmasının Fransa için bir "tabu" olmadığını söyleyen Macron, geçen hafta AB'nin İsrail ile iş birliği anlaşmalarının yeniden gözden geçirilmesinin de masada olduğunu öne sürdü.
euronews