Avrupa
Giriş Tarihi : 12-04-2024 11:12

İspanya : İsrail'in Gazze'deki orantısız müdahalesi küresel tehdit

İspanya : İsrail'in Gazze'deki orantısız müdahalesi küresel tehdit

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İsrail'in Gazze'deki savaşta verdiği orantısız yanıtı sert bir dille eleştirerek, bu durumun Orta Doğu ve dünya genelinde istikrarsızlık riski taşıdığını dile getirdi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İsrail'in, Gazze'deki savaşta verdiği orantısız yanıtın, "Orta Doğu ve dolayısıyla tüm dünyayı istikrarsızlaştırma riski taşıdığı" uyarısında bulundu.

Sanchez, İsrail ile Tel Aviv'in müttefiklerinin on yıllardır karşı çıktığı Filistin devletinin tanınması adımının "Avrupa'nın jeopolitik çıkarları doğrultusunda" olduğunu kaydetti. 

İspanya lideri, Filistin'i yazdan önce tanıyacaklarını söyledi ve bunun gerekli olduğunun altını çizdi. 

Milletvekillerine hitap eden Sanchez, "Uluslararası toplum, mevcudiyetini tanımadığı Filistin devletine yardım edemez. İspanya, Filistin devletini tanımaya hazır." diye konuştu.

Sanchez, İspanya Meclisi'ndeki hararetli konuşmasında, "İsrail'in tamamen orantısız yanıtı on yılların insani hukukunu altüst etti. Bu, Orta Doğu'yu ve sonuç olarak da tüm dünyayı istikrarsızlaştırma tehdidinde bulunuyor." ifadelerini kullandı.  

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana Avrupa'nın Filistin'i tanıması için yoğun faaliyet yürüten sol görüşlü başbakan, 11, 12 Nisan'da Polonya, Norveç, İrlanda ve 16 Nisan'da da Slovenya'yı ziyaret edecek. 

Başbakan Sanchez, bu ziyaretler sırasında bir Filistin devletinin tanınması ve iki devletli çözüm temeline dayalı uluslararası barış konferansı düzenlenmesi için destek isteyecek.

Sanchez, İsrail'in eylemlerini eleştiren Avrupa ve dünya liderlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Gazze Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarında Gazze'de çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 33,360 kişi hayatını kaybetti.

euronews

LMLM

LM