Avrupa
Giriş Tarihi : 28-10-2023 11:06

İspanya Katolik Kilisesinde cinsel istismar: On binlerce çocuk tacize uğramış

İspanya Katolik Kilisesinde cinsel istismar: On binlerce çocuk tacize uğramış

Raporda, Katolik Kilisesinin suçlamalar karşısında attığı adımlar "yetersiz" olarak eleştirildi ve mağdurlara tazminat ödenmesi için hükümete fon oluşturulması önerildi.

İspanya'da 1940'tan bu yana 200 binden fazla çocuğun Katolik din adamları tarafından cinsel istismara uğradığı ortaya çıktı.

Konuyu araştıran bağımsız komisyonun cuma günü paylaştığı raporuna göre 39 milyon nüfuslu İspanya'da halkın yüzde 0,6'sının çocukluk döneminde din adamlarınca istismar edildiği tahmin ediliyor.

8 bin kişinin ifadesine dayandırılarak çıkarılan varsayıma göre din adamlarının yanı sıra kilise personeli de dahil edildiğinde, istismara uğrayanların sayısının en az 400 bin olduğu sanılıyor.

Araştırma sonuçlarını kamuya duyuran İspanya Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Angel Gabilondo, Katolik Kilisesinde "uzun yıllar boyunca suistimallerin inkar edildiğini, istismarcıların gizlendiği veya korunduğunu" ifade etti.

İspanya'daki soruşturma, son 20 yılda dünya çapında yaşanan ve çoğunlukla çocukların dahil olduğu cinsel istismar skandalının ardından Katolik Kilisesi'ni sarsan son gelişme oldu.

İddalar karşısında Kilisenin attığı adımlar "yetersiz"

Raporda, Katolik Kilisesinin suçlamalar karşısında attığı adımlar "yetersiz" olarak eleştirildi ve mağdurlara tazminat ödenmesi için hükümete fon oluşturulması önerildi.

Gabilondo'nun raporu parlamentoya sunmasından hemen önce, İspanyol piskoposların raporu değerlendirmek üzere pazartesi günü olağanüstü toplanacağı duyuruldu.

İspanya parlamentosu Mart 2022'de, Katolik Kilisesi içinde "savunmasız erkek ve kızlara" yönelik cinsel istismar iddialarına "ışık tutmak" amacıyla ülkenin Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından bağımsız bir komisyon kurulmasını ezici bir çoğunlukla onaylamıştı.

Uzun yıllar boyunca kendi soruşturmasını yürütme çağrılarına açıkça karşı çıkan İspanya Katolik Kilisesi, cinsel istismar vakalarına ilişkin belgeleri komisyona vererek iş birliği yapmasına rağmen bağımsız soruşturmada yer almayı reddetmişti.

Fakat artan siyasi baskı üzerine harekete geçen Kilise, suçlamalarla ilgili din adamlarının ve bünyesiyle bağlantılı şahısların denetlenmesi için Şubat 2022'de özel bir hukuk firmasını görevlendirdi. Bu incelemenin yıl sonunda tamamlanması bekleniyor.

İspanya Katolik Kilisesi, 2020'de başlatılan ve geçen haziran ayında sonuçlanan bir soruşturmada en az 927 cinsel istismar vakasının tespit edildiğini açıklamıştı. Kilise, cinsel istismarla mücade kapsamında çocukların korunmasına ilişkin özel bir birimin kurulduğunu ve yeni bir yönetmelik hazırlandığını söylüyor.

Rakamlar "buzdağının sadece görünen yüzü"

Öte yandan, ülkenin en çok satan gazetesi El Pais'nin 2018'te başlattığı araştırmaya göre ülkede en az 2 bin 206 mağdur ve bin 36 istismarcının tespit edildiği belirtiliyor. Gazeteye göre uzmanlar, elde edilen bulguların "buzdağının sadece görünen kısmı" olduğu yönünde uyarıda bulunuyor.

Kilise içinde cinsel istismar skandalı, 2002 yılında Boston Globe adlı bir gazetenin çocukların mağdur olduğunu ve dini liderlerin bu vakaların üstünü örttüğünü ortaya çıkarmasının ardından uluslararası boyuta taşınmıştı.

İstismarların ABD, İrlanda, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde de yaygın olduğu gün yüzüne çıkınca hükümetler bağımsız komisyonlarla iddiaları mercek altına aldı.

Fransa'da 2021 yılında tamamlanan bir soruşturma, 1950'den bu yana, çoğu erkek 216 bin çocuğun kilise görevlileri tarafından suistimal ettiğini ortaya koydu.

Almanya'da yapılan bir araştırmada ise 1946 ile 2014 yılları arasında 3 bin 677 istismar vakası tespit edilirken, İrlanda'da Katolik Kilisesinin bünyesindeki çocuk bakımevlerinde istismara uğradığı öğrenilen 14 bin 500'den fazla kişiye tazminat ödendi.

euronews

LMLM

LM