DÜNYA
Giriş Tarihi : 05-12-2023 11:04

İsrail Hamas'ı yurtdışında avlama sözü verdi; Türkiye uyardı

İsrail Hamas'ı yurtdışında avlama sözü verdi; Türkiye uyardı

Türk istihbarat kaynakları, İsrail'den gelen açıklamanın ardından, "muhataplara gerekli uyarıların yapıldığını" ve aksi yöndeki bir tutumun "ciddi sonuçları" olacağını bildirdi.

İsrail'in iç istihbarat teşkilatı Şin Bet'in Başkanı Ronen Bar'ın Hamas'ı Lübnan, Türkiye ve Katar'da "avlayacağını" söylemesine Türkiye'den tepki geldi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Türk istihbarat kaynakları, İsrail'den gelen açıklamanın ardından, "muhataplara gerekli uyarıların yapıldığını" ve aksi yöndeki bir tutumun "ciddi sonuçları" olacağını bildirdi.

Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yasa dışı faaliyetler gerçekleştirmeye çalışacak "hiçbir teşkilatın operasyonlarına müsaade edilmeyeceğini" vurgulayan istihbarat kaynakları, söz konusu istihbarat teşkilatlarının daha önce de Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yasa dışı faaliyetler gerçekleştirmeye çalıştığını anımsattı.

Şin Bet Direktörü Ronen Bar, İsrail devlet televizyonu KAN'da yayımlanan bir kayıtta, "Katar, Türkiye ve Lübnan dahil olmak üzere dünyanın her yerinde Hamas liderlerini, yıllar sürse bile öldürmeye kararlı olduklarını" belirtmişti.

Şin Bet konu hakkında yorum yapmayı reddederken Bar'ın bu açıklamaları ne zaman ve kime yaptığı bilinmiyor.

Bar ses kaydında Bar, "Kabine bize Hamas'ı ortadan kaldırma hedefi koydu. Bu bizim Münih'imiz. Bunu her yerde yapacağız, Gazze'de, Batı Şeria'da, Lübnan'da, Türkiye'de, Katar'da. Birkaç yıl sürecek ama bunu yapmak için orada olacağız." ifadelerini kullanmıştı. 

Direktörün "Münih" diyerek İsrail'in 1972 yılında Filistinli Kara Eylül grubuna mensup silahlı kişilerin Münih Olimpiyat Oyunları'na düzenlediği saldırıda 11 İsrailli sporcuyu öldürmesine verdiği tepkiyi kastediyordu.

İsrail bu saldırıya, çeşitli ülkelerde bulunan Kara Eylül örgütü mensuplarına karşı birkaç yıl boyunca suikast operasyonları yürüterek karşılık vermişti. 

1997'de ise Mossad ajanları dönemin Hamas lideri Halid Meşal'in Ürdün'de zehirlenmesi olayında başarısız oldu. İsrail, Meşal'in hayatını kurtarmak için Ürdün'e bir panzehir vermek zorunda kalmıştı. İsrail lideri Binyamin Netanyahu o dönemde başbakandı.

euronews

LMLM

LM