DÜNYA
Giriş Tarihi : 22-11-2023 11:10

İsrail, Hamas’la "rehine anlaşması"na vardı

İsrail, Hamas’la

İsrail, Hamas'la rehine anlaşmasını kabul etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İsrail hükümeti bugün zor bir kararla karşı karşıya kaldı, ancak doğru kararı verdi" dedi. Netanyahu, Gazze'de geçici ateşkes sağlanması halinde dahi Hamas'la savaşa devam edeceklerini söyledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, "İsrail hükümeti bugün zor bir kararla karşı karşıya kaldı, ancak doğru kararı verdi" dedi.

AA'nın aktardığına göre Netanyahu, Savaş Kabinesi'nin ardından yaptığı açıklamada, rehinelerin aşamalar halinde serbest bırakılacağını söyledi.İsrail Başbakanı, üzerinde konuşulan anlaşmanın, Kızılhaç'ın Hamas'ın elinde bulunan rehinelere ulaşarak gerekli tıbbi desteği sağlamasını da içerdiğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın anlaşmanın daha fazla rehineyi içerecek şekilde geliştirilmesine yardım ettiğini anlaşmanın savaşa devam etmesi için orduya hazırlanma imkanı tanıyacağını vurguladı.

Netanyahu, Gazze Şeridi'nde geçici ateşkes sağlanması halinde dahi Hamas'la savaşa devam edeceklerini sözlerine ekledi.

İsrail medyasına yansıyan raporlara göre, muhtemel esir takası anlaşması İsrail hapishanelerinde tutulan yaklaşık 150 Filistinli kadın ve çocuğun serbest bırakılması karşılığında Hamas'ın da elinde tuttuğu 50 İsrailli kadın ve çocuğu serbest bırakmasını içeriyor.

Gazze’de çatışmalara 3 ila 5 gün "insani ara" verilmesini kapsayan, genişletilme ihtimali de bulunan anlaşmaya göre Gazze’ye insani yardım ve yakıt ulaştırılacak.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, Gazze Şeridi’nde çatışmalara insani ara verilmesine ilişkin, “Anlaşmaya varma hususunda bugüne kadar bulunduğumuz en yakın noktadayız" açıklamasını yapmıştı.

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk de sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, "Artık iş Katar'da. Onlar, İsrail ile beklenen ateşkes anlaşmasını duyuracaklar. Anlaşmanın detayları ilerleyen saatlerde açıklanacak" ifadelerini kullanmıştı.

"Esirlerden bazılarını çok yakında eve getirebiliriz"

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de esir takası anlaşmasına artık çok yakın olduklarını söyledi.

Biden, ABD'ye yasa dışı fentanil akışına karşı ilerleme konusunda Beyaz Saray'da düzenlenen toplantıda konuştu.

Gazze'deki esirlere de değinen Biden, haftalardır bu konuda yoğun şekilde çalıştıklarını dile getirdi. Biden, bu kapsamda kısa süre önce İsrail Başbakanı Netanyahu ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile görüştüğünü aktardı.

Ekibinin bölgede "mekik dokuduğunu" ifade eden Biden, esir anlaşmasına ilişkin "Artık çok yakınız. Esirlerden bazılarını çok yakında eve getirebiliriz" diye konuştu. Biden, daha fazla detaya girmek istemediğini belirterek, henüz sürecin tamamlanmadığına işaret etti.

"Sunduğumuz öneri, geniş çaplı bir ateşkese varılması için yol açabilir"

Hamas yaptığı yeni açıklamada, "Sunduğumuz öneri, geniş çaplı bir ateşkese varılması için yol açabilir" ifadelerini kullandı

Hamas’ın Lübnan’daki yetkilisi Halil el-Hayye, Beyrut’ta düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in Gazze’deki saldırıları ve İsrail ile Hamas arasında yapılması öngörülen esir takası anlaşmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"İsrail'in cevabını bekliyoruz"

Muhtemel esir takası ve çatışmalara geçici insani ara verilmesi anlaşmasını yorumlayan Hayye, nihai önerilerini dün Katar’a ilettiklerini hatırlatarak, “Top şimdi işgalci İsrail’de. Onların cevabını bekliyoruz.” diye konuştu. Hamas yetkilisi, “İşgalci İsrail eğer bu anlaşmayı istemese, buna karşı şimdiye kadar 100 tane engel çıkarırdı” ifadelerini kullandı.

Çatışmalara ara verilmesi konusunda ayrıntılara girmeyen Hayye, “geniş çaplı bir ateşkese” varılmasının da muhtemel olduğuna işaret etti.

t24.com.tr

LMLM

LM