ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 23-12-2023 14:39

İsrail'in Gazze'ye saldırıları: 'Vietnam'dan beri benzeri görülmedi'

İsrail'in Gazze'ye saldırıları: 'Vietnam'dan beri benzeri görülmedi'

Savaşın ilk günlerine ait uydu görüntüleri, 2 bin kiloluk bombaların geride bıraktığı bölgede çapı 12 metrenin üzerinde 500'den fazla krater ortaya çıktığını gösterdi.

ABD’deki bir araştırma, İsrail’in Gazze'ye yüzlerce 2 bin kiloluk bomba attığını ve bunun Vietnam'dan bu yana eşi benzeri görülmemiş bir saldırı olduğunu ortaya koydu.

CNN ve yapay zeka şirketi Synthetaic'in derlediği verilere göre, İsrail’in Gazze'deki savaşının ilk ayında attığı yüzlerce devasa bombanın çoğu, 300 metreden daha uzaktaki insanları öldürebilecek veya yaralayabilecek kapasitede.

Savaşın ilk günlerine ait uydu görüntüleri, 2 bin kiloluk bombaların geride bıraktığı bölgede çapı 12 metrenin üzerinde 500'den fazla krater ortaya çıktığını gösterdi.

Bu atılan bombalar ABD'nin Irak'ın Musul kentinde IŞİD'e attığı en büyük bombalardan dört kat daha ağır.

Silah ve savaş uzmanları, 2 bin kiloluk bomba gibi ağır mühimmatların yaygın şekilde kullanılmasını ölü sayısında önemli etken olarak görüyor.

Gazze'de nüfus yoğunluğunun dünyanın hemen hemen her yerinde olduğundan çok daha fazla olması, bu tür ağır mühimmat kullanımındaki kayıpları artırıyor.

İsrail saldırıları sonucu ölenlerin sayısının dün itibarıyla çoğu kadın ve çocuk 20 bini geçtiği açıklanmıştı.

Merkezi Washington’da bulunan ve çatışmalarda sivillerin zararını en aza indirmeye odaklanan “CIVIC”in hukuk uzmanı John Chappell, Gazze gibi yoğun nüfuslu bir bölgede 2 bin kiloluk bombaların kullanılmasının, buralarda yaşayan halkın toparlanmasının onlarca yıl alacağı anlamına geldiğini bildirdi.

Silah uzmanları, Gazze gibi yoğun nüfuslu bölgelere olası etkileri nedeniyle 2 bin kiloluk bombaların normalde Batılı ordular tarafından fazla kullanılmadığı görüşünde.

Uluslararası insani hukuk ise asker ve sivil ayırımı tam yapılamayan bölgelere bu tür bombalar atılmasını ciddi ihlal sayıyor.

“Vietnam'dan bu yana bu tür yoğun bir saldırı görülmedi”

Eski ABD savunma istihbarat analisti ve yine eski BM savaş suçları araştırmacısı Marc Garlasco, İsrail'in Gazze'deki bombardımanının ilk ayındaki yoğunluğunun "Vietnam'dan bu yana görülmediği" görüşünü dile getirdi.

Şu anda Hollandalı bir sivil toplum kuruluşu olan PAX'ta askeri danışman olarak görev yapan Garlasco, CNN verileriyle ilgili yaptığı yorumda,

"Bir karşılaştırma yapmak için Vietnam savaşına dönmeniz gerekir. Her iki Irak savaşında bile bombalamalar hiçbir zaman bu kadar yoğun olmamıştı.” dedi.

Donanma Analizleri Merkezi'nde (CNA) araştırma direktörü olarak çalışan Larry Lewis ise İsrail’in saldırılarını ABD’nin Irak’ta İŞİD’e yönelik operasyonlarıyla kıyaslarken, "İki ay içinde, Gazze'deki bu küçük bölgede, Musul ve Rakka'da gördüğümüzle aynı düzeyde saldırılar yaşadık." dedi.

ABD’nin Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Barbara Leaf ise son yaptığı açıklamada, ölü sayısının "daha da yüksek" olabileceğini söyledi.

Leaf, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nde yaptığı konuşmada, "Bu çatışma döneminde ve savaş koşullarında, herhangi birimiz için kayıp oranının ne olduğunu değerlendirmek çok zor. Açıkçası bunların bahsedilenden çok yüksek olduğunu düşünüyoruz.” diyerek endişesini dile getirmişti.

ABD istihbarat kaynakları CNN'e geçen hafta yaptıkları açıklamada, Gazze'ye şu ana kadar atılan 29 bin havadan karaya bombanın yaklaşık yüzde 45'inin özellikle yoğun nüfuslu bölgelerde siviller için daha büyük bir tehdit oluşturabilecek güdümsüz mühimmat olduğunu söylemişti.

euronews

LMLM

LM