DÜNYA
Giriş Tarihi : 29-08-2023 10:58

İsrailli mevkidaşı ile görüşmesi sonrası açığa alındı

İsrailli mevkidaşı ile görüşmesi sonrası açığa alındı

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'u, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile görüşmesi nedeniyle açığa aldı.

Trablus yönetimi Filistin davasını desteklediğinden ve İsrail’i tanımadığından, el-Menguş'un İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile görüşmesi protestolara yol açmıştı.

Cohen ise el-Menguş ile görüşmesini "ilişki kurmakta tarihi bir ilk adım" olarak yorumladı.

İsrail, Arap ve çoğunluğu Müslüman daha çok sayıda ülkeyle yakın ilişki kurmak istiyor ve bu ülkelere petrol zengini Libya da dahil.

Ancak ülkenin üç farklı bölgesini temsil eden Libya Başkanlık Konseyi, İsrail ile ilişkileri normalleştirmenin yasa dışı olduğunu açıkladı.

Parlamentodaki Başkanlık Ofisi el-Menguş’u, "vatana ihanetle" suçladı.

Başbakan Dibeybe, Dışişleri Bakanı hakkında soruşturma başlattı.

Cohen, el-Menguş ile Roma’da düzenlenen bir zirve çerçevesinde şansa görüştüklerini ve “iki ülke arasındaki ilişkilerin müthiş potansiyelini ele aldıklarını” söyledi.

Cohen, insani meselelerde İsrail yardımı, tarım, su yönetimi ve Libya’daki Yahudi mirasının korunmasının önemini görüştüklerini belirtti.

Libya Dışişleri Bakanlığı ise el-Menguş’un İsrailli temsilcilerle görüşmeyi reddettiğini, yaşananın ise İtalyan Dışişleri Bakanlığı’ndaki “hazırlıksız ve ayaküstü bir karşılaşma” olduğunu savundu.

Açıklamada ayrıca, karşılaşmada herhangi bir meselenin ele alınmadığı, uzlaşma ya da müzakerede bulunulmadığı da vurgulandı.

Görüşme haberinden sonra başkent Trablus’ta ve diğer bazı şehirlerde protesto eylemleri yapılmıştı. Eylemlerde yollar kapatılmış, lastik yakılmış ve eylemciler Filistin bayrakları sallamıştı.

Trablus’ta uluslararası toplumca tanınan geçici hükümeti ve doğudaki rakip yönetimiyle Libya yıllardır kaos içinde.

İsrail’in Arap ve Müslüman ülkelerle diplomatik ilişki kurma çabaları 2020 Abraham Anlaşmalarıyla başlamıştı.

İsrail şu ana dek Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Sudan ve Fas ile diplomatik ilişki kurdu.BBC

LMLM

LM