Avrupa
Giriş Tarihi : 24-01-2023 10:46

İsveç'teki Kur'an yakma eylemine NATO'dan tepki

İsveç'teki Kur'an yakma eylemine NATO'dan tepki

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç'te Kur'an yakılmasını "yakışıksız" bulduğunu belirtti ancak ifade özgürlüğüne dikkat çekti. ABD'den ise provokasyon vurgusu geldi.

Alman Welt Televizyonu'na konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'te Kur'an yakılmasını "yakışıksız" bulduğunu, ancak söz konusu eylemin Türkiye'nin bu ülkenin üyeliğini engellemesine yol açmaması gerektiğini ifade etti.

"İsveç ve diğer tüm NATO ülkelerinde ifade özgürlüğünün değerli bir kazanım olduğunu" belirten Stoltenberg, demokrasilerde bu tip protestoların "otomatikman yasa dışı olmadığını" söyledi.

Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önündeki eylemi "yakışıksız" bir protesto şekli olarak tanımlayan Stoltenberg, Ankara'nın şu ana dek NATO üyeliği tartışmasında gösterdiği iş birliğine vurgu yaparak ilgili protokollerin onay sürecinin son metrelerde başarısızlığa uğramaması gerektiğini belirtti.

NATO üyesi 30 ülkenin 28'inin parlamentosunda İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerinin onaylandığını hatırlatan Stoltenberg, "Elbette geri kalan iki müttefikimiz Türkiye ve Macaristan'ı da meclislerinde bu prosedürleri hızlandırmaya davet ediyorum" diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türk Büyükelçiliği önünde Kur'an yakılmasını engellemeyen İsveç'in, NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek bekleyemeyeceğini söylemişti.DW

LMLM

LM