Yapılan bir araştırma, Avrupa Birliği'nde her üç kadından birinin şiddete maruz kaldığını ortaya koydu. Şiddet gören her yedi kadından sadece biri yaşadığı olayı polise ihbar etti.
Avrupa Temel Haklar Ajansı Direktörü Sipra Rautio dün Brüksel'de Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaklaşık 229 milyon kadın yaşadığını belirtti ve "Bu kadınların üçte biri; tokat, yumruk, tekme veya tecavüze maruz kaldı ya da benzer şiddet türleriyle tehdit edildi" dedi.
Rautio, Avrupa'da kadınlara yönelik şiddetin boyutunu "gerçekten vahim" sözleriyle özetledi.
Rautio, düzenlediği basın toplantısında Avrupa Temel Haklar Ajansı'nın Avrupa istatistik kurumu EUROSTAT ve Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü ile ortaklaşa yürüttüğü Cinsiyete Dayalı Şiddet araştırmasını tanıttı.
Avrupa Birliği (AB) üyelerinde yaşayan 114 binden fazla kadından dört yıl boyunca toplanan verilerle hazırlanan araştırma, 2014 tarihli anketin de takip çalışması özelliğini taşıyor. Rautio, sunumunda 2014 yılına kıyasla AB'de kadına yönelik şiddet vakalarında bir iyileşmenin gözlemlenmediğini vurguladı.
Yedi kadından biri polise bildiriyor
Sonuçları dün açıklanan son araştırmaya göre AB'deki her üç kadından biri ya partneri ya da üçüncü bir erkek tarafından fiziksel, psikolojik veya cinsel şiddete maruz bırakıldı.
Şiddete maruz kalan kadınların oranı Finlandiya'da yüzde 57,1 iken İsveç'te yüzde 52,5 olarak ölçüldü. Kadına yönelik şiddet Macaristan'da yüzde 49,1 ve Danimarka'da da yüzde 47,5 oranlarıyla oldukça yüksek. En düşük oranlar ise Bulgaristan'da yüzde 11,9 ve Polonya'da yüzde 16,7 olarak tespit edildi. Bu iki ülkeyi her biri yüzde 19,7 ile Çek Cumhuriyeti ve Portekiz takip etti. Almanya ise yüzde 25,6 ile AB ortalaması olan yüzde 30,7'nin biraz altında kaldı.
Ankete göre, kadınlar cinsiyete dayalı şiddete özellikle ev içinde maruz kalıyor. Neredeyse her beş kadından biri, yani araştırmaya katılan ya da şiddet gördüğünü söyleyen kadınların yüzde 19,3'ü, eşinden veya aynı evde yaşayan diğer kişilerden fiziksel veya cinsel şiddet gördüğünü bildirdi.
Ancak şiddet gören her yedi kadından sadece biri maruz kaldığı şiddeti polise ihbar etti.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü Başkanı Carlien Scheele, bu verilerin toplumun kadına yönelik şiddete yaklaşımını ortaya koyduğunu ifade ediyor.
"Neden bu kadar bekledin? Neden önceden bildirmedin? Bunu yapması için ne yaptın?" gibi utanç verici suçlamaların rutin hale geldiğini ifade eden Scheele, bu durumun korkunç boyutlara ulaştığını belirterek somut adımlar atılması gerektiğini söylüyor.
Şiddet Kuzey Avrupa'da neden fazla?
Ankete katılan neredeyse her üç kadından biri de işyerinde tacize uğradığını söyledi. Ayrıca 18 ila 29 yaşındaki kadınların yüzde 41,6'sı da kendilerine uygunsuz cinsel şakalar, cinsel içerikli uygunsuz resim ve videoların gösterilmesi veya uygunsuz fiziksel temaslara maruz kaldıklarını aktardı.
Burada da en yüksek rakamlar kuzey Avrupa ülkeleri olan İsveç (yüzde 55,4) ve Finlandiya'da (yüzde 53,7) görüldü. Bu ülkeleri Slovakya yüzde 53'le takip etti. En düşük rakamlar ise Letonya (yüzde 11), Bulgaristan (yüzde 12,2) ve Portekiz'e (yüzde 12,3) ait. Almanya yüzde 32 ile AB ortalamasının biraz üzerinde yer aldı.
Temel Haklar Ajansı Daire Başkanı Joanna Goodey, sunum sırasında Kuzey Avrupa'da şiddet oranlarının yüksek olmasını muhtemelen "Nordik Paradoksuna" (Kuzey Paradoksu) bağladı. Goodey'e göre bu durum tüm ülkelerde geçerli değil. İskandinav ülkelerinde cinsiyet eşitliği bilinci yüksek olduğu için kadınlara yönelik şiddet daha fazla rapor edilebiliyor ve dolayısıyla görünür hale gelebiliyor. Bu durum şiddet oranlarının diğer ülkelere göre daha yüksek görünmesine neden olabiliyor.
İstanbul Sözleşmesi olumlu etkiledi
Avrupa Kadın Lobisi'nden Irene Rosales de DW'ye değerlendirmesinde İstanbul Sözleşmesi'ne işaret ederek son 10 yılda rakamlar değişmemiş olsa da kadına yönelik şiddet konusunda önemli adımlar atıldığını söyledi. Rosales, anlaşmanın çoğu AB ülkesinde onaylanmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.
İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Sözleşme şu anda 27 AB üyesi ülkenin 22'sinde yürürlükte. Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Litvanya ve Slovakya ise henüz onaylamadı. AB ise sözleşmeye 2023 yılında dahil oldu. Türkiye ise sözleşmeyi 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul'da düzenlenen toplantıda ilk imzalayan ve onaylayan ülke olmasına karşın 20 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile sözleşmeden çekildi. Karar hem ulusal hem de uluslararası düzlemde eleştiriliyor.
AB bu yıl ayrıca kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele için yeni bir düzenleme daha kabul etti. Üye devletlerin yeni düzenlemeyi 14 Haziran 2027 tarihine kadar uygulamaya koymaları gerekiyor. Rosales, yeni adımın üye devletler için yeni bir hesap verebilirlik düzeyi oluşturabileceği görüşünde. Ancak bu yılın Şubat ayında AB çapında standart bir tecavüz tanımı oluşturma girişimi üye devletlerin uzlaşamaması nedeniyle başarısız oldu.
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde Birleşmiş Milletler de yeni rakamlar yayınladı.
BM tahminlerine göre geçtiğimiz yıl dünya genelinde 51 bin 100 kız çocuğu ve kadın akrabaları ya da erkek partnerleri tarafından öldürüldü. Ancak BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) ve BM kadın örgütü UN Women tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kadın cinayetleri tespit edilip kayıt altına alınandan çok daha fazla.
Uygulamak önemli
Kadın hakları uzmanı Rosales, özellikle İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasıyla ilgili olarak toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşım gösterilmesinin önemine dikkat çekiyor.
Kadın ve erkek arasındaki mevcut sosyal eşitsizliklerin mutlaka dikkate alınması gerektiğini ifade eden Rosales, bu yaklaşım olmadan bir kadının neler yaşadığını anlamanın imkansız olacağını söylüyor.
Uzman böylece mağdurun suçtan sorumlu tutulmasının da engellenebileceğine işaret ediyor.
Carlien Scheele de mağdur kadınların yaşadıklarını ilgili birimlere bildirmesini sağlayacak tedbirlerin artırılması gerektiğini savunuyor.
Kadın hakları uzmanı Irene Rosales şiddete maruz kalan kadın sayısının gelecekte de düşmeyeceğini öngörüyor. Ancak bunun nedeni olarak kadına yönelik şiddetin artacak olmasını değil, Kuzey Avrupa'da da görüldüğü üzere bu konudaki farkındalık ve anlayışın değişecek olmasını gösteriyor.