Avrupa
Giriş Tarihi : 08-11-2023 11:43

Katalan ayrılıkçılara İspanya'yı karıştırdı

Katalan ayrılıkçılara İspanya'yı karıştırdı

Başbakan Sanchez, temmuz ayında yapılan seçimlerin ardından yeni bir hükümet kurma ve merkez sol koalisyonunu iktidarda tutma hedefine destek almak için Katalan ayrılıkçı partileriyle pazarlık yapıyor.

İspanya'nın geçici hükümeti ile Katan ayrılıkçı partileri arasında, Katalonya'nın bağımsızlık hareketine katılan binlerce kişi için olası bir af konulu müzakereleri protesto gösterisinde 3 kişi gözaltına alındı.

Hükümet yetkilileri, tutuklamaların Sosyalist Parti'nin Madrid'deki genel merkezi önünde 3 binden fazla kişinin katıldığı protesto sırasında gerçekleştiğini söyledi. İspanya ulusal hükümetinin Madrid bölge temsilcisi, iki erkeğin polise şiddet uyguladığı, bir kadının ise itaatsizlik nedeniyle tutuklandığını söyledi.

Ulusal Parlamentoda en güçlü üçüncü grup olan aşırı sağcı Vox partisinin lideri de mitingdeydi. İspanya'nın diğer şehirlerinde de benzer protestolar yaşandı ancak başka tutuklama bildirilmedi.

Sosyalistlerin lideri İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, protestoların "gericiler" tarafından yönetildiğini söyleyerek gösterileri sert bir şekilde eleştirdi.

Sanchez sosyal medya hesabından, "Yerel merkezlerinde gericiler tarafından tacize uğrayan Sosyalist Parti üyelerine tüm sıcaklığımı ve desteğimi sunuyorum. İspanya Sosyalist Partisinin genel merkezine saldırmak demokrasiye saldırmak demektir," ifadelerini kullandı.

Sanchez, temmuz ayında yapılan ve sonuçsuz kalan ulusal seçimlerin ardından yeni bir hükümet kurma ve merkez sol koalisyonunu iktidarda tutma hedefine destek almak için Katalan ayrılıkçı partileriyle pazarlık yapıyor. Ancak iki ayrılıkçı parti, diğer tavizlerin yanı sıra Parlamentodaki oyları karşılığında, 2017'deki başarısız ayrılık girişiminin ardından İspanya'dan kaçan liderlerini de kapsayacak geniş kapsamlı bir af talep etti.

Bu durum, Sanchez'i yasaları çiğneyenlere boyun eğmekle suçlayan sağdaki önde gelen muhalefet partileri de dahil olmak üzere İspanya'da pek çok kişiyi kızdırdı.

İspanya'nın ana muhalefet partisi muhafazakar Halk Partisi, pazar günü yapılacak af müzakerelerine karşı her eyalet başkentindeki meydanlarda kendi protestosunu gerçekleştirme çağrısında bulundu.

Popüler Parti lideri Alberto Núñez Feijóo, "Ülkemin, kurumlarına saldıranlardan af dilemek zorunda kalmasına izin vermeyeceğim," dedi.

Son haftalarda başka protestolar da olmuştu ama herhangi bir şiddet olayı yaşanmamıştı.

Sanchez'in yeni hükümeti kurmak için 27 Kasım'a kadar süresi var, aksi takdirde Parlamento otomatik olarak feshedilecek ve ocak ayında yeni seçim çağrısı yapılacak.

Son yıllarda ivme kaybetmesine rağmen Katalonya'nın ayrılıkçı hareketi, bölgesel hükümetin kontrolü de dahil olmak üzere kendi bölgesinde güçlü desteğini sürdürüyor.

euronews

LMLM

LM