Cenevre'de yürütülen barış görüşmeleri yeniden birleşmeyi hedefliyor ancak kısa vadede beklentiler düşük.
Kıbrıs'ın Türk ve Rum tarafından liderler Pazartesi günü İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelerek adanın yeniden birleşmesi için müzakerelerin yeniden başlatılması olasılığını görüştüler.
Zirveye Türkiye, Yunanistan, İngiltere ve AB'den temsilciler de katılacak ancak bir ilerleme kaydedilmesi ihtimali zayıf. Zirvenin destekçileri toplantının düzenlenmesini önemsemekle birlikte beklentilerin çok düşük olduğunu da kabul ediyorlar.
Türk diplomatik kaynaklara göre, toplantıda Güney Kıbrıs'ın konuya bakışı ele alınacak ve geçmiş müzakerelerin devamı ya da yeni bir müzakere sürecinin başlangıcı olması amaçlanmıyor.
Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis Cenevre'ye hareket etmeden önce sınırlı beklentilerden söz etti, ancak görüşmeler sırasında müzakerelerin yeniden başlatılması olasılığının araştırılması gerektiğini belirtti.
Taraflar müzakere masasında kartlarını açarken, görüşmenin iki tarafın görüşleri arasındaki uçurumu teyit edip etmeyeceği ya da yeni görüşmelerin önünü açıp açmayacağını zaman gösterecek.
Ada, Türk kuvvetlerinin adanın kuzey kesimine askeri harekat düzenlediği 1974 yılından bu yana ikiye bölünmüş durumda.
Sorunu çözmeye yönelik birkaç başarısız girişimin ardından Kuzey Kıbrıs birkaç yıl içinde bağımsızlığını ilan etti. Ancak bu bağımsızlık sadece Türkiye tarafından tanınıyor.
Batılı devletler ve uluslararası toplumun büyük bir kısmı Kuzey Kıbrıs'ı Güney Kıbrıs'ın bir parçası olarak görüp adanın yeniden birleşmesini destekliyor.
euronews