DÜNYA
Giriş Tarihi : 25-09-2024 10:23

'Kıyamet Günü Buzulu' hızla eriyor!

'Kıyamet Günü Buzulu' hızla eriyor!

Antarktika Buz Tabakası önceki on yıllara göre daha hızlı bir şekilde eriyor ve bu tamamen çökme endişelerini artırıyor.

Geçtiğimiz hafta bilim insanları Antarktika'daki devasa Thwaites Buzulu ile ilgili endişe verici bulgular ortaya koydu.

Araştırmacılar, buz tabakasının geleceği için "korkunç bir görünümle" karşı karşıya olduğunu söyledi.

Kabaca İngiltere büyüklüğünde olan donmuş kütle, çöküşünün gezegen üzerinde yaratacağı felaket etkisi nedeniyle "Kıyamet Günü Buzulu" olarak adlandırıldı.

Bilim insanları, buzulun erimesi halinde deniz seviyesinin yükselmesinin yüz milyonlarca insanı etkileyeceğini söylüyor.

symbol

01:06

02:00

Devamı

Buzulun çökmesi geniş alanları sular altında bırakabilir

Antarktika Buz Tabakası, önceki on yıllara göre daha hızlı bir şekilde geri çekiliyor ve bu da tamamen çökme endişelerini artırıyor.

İngiliz ve Amerikalı bilim insanlarından oluşan bir ekip 2018'den bu yana Thwaites Buzulu'nu izliyor ve bulgularını açıklamak üzere geçen hafta British Antarctic Survey'de (BAS) bir araya geldi.

Bazı yerlerde 2.000 metreden daha kalın olan buz tabakası, dünyanın en büyük ve en hızlı değişen buzullarından biri.

Thwaites ve komşu buzullardan denize akan buz hacmi 1990'lardan 2010'lara iki katından fazla arttı.

Amundsen Sea Embayment olarak adlandırılan daha geniş bölge, yılda 4,6 mm olan mevcut küresel deniz seviyesi yükselme oranının yüzde 8'ini oluşturmakta.

Araştırmacılar, Thwaites Buzulu'nun tamamen çökmesi halinde deniz seviyesinin 65 cm yükseleceğini söyledi.

Buz tabakasını izleyen takımın üyesi ve BAS'ta deniz jeofizikçisi olan Dr. Rob Larter, "Thwaites 80 yıldan uzun bir süredir geri çekiliyor, son 30 yılda önemli ölçüde hızlandı ve bulgularımız daha fazla ve daha hızlı geri çekileceğini gösteriyor," dedi.

"Thwaites Buzulu'nun geri çekilmesinin önümüzdeki yüzyıl içinde hızlanacağına dair bir fikir birliği var," diye ekledi.

"Bununla birlikte, son çalışmalarla ortaya çıkan ve henüz büyük ölçekli modellere dahil edilecek kadar iyi çalışılmamış ek süreçlerin geri çekilmenin daha erken hızlanmasına neden olabileceğine dair endişeler de var."

Bulgular, Thwaites Buzulu'**nun ve Batı Antarktika Buz Tabakası'nın büyük bir kısmının 23. yüzyıla kadar kaybolabileceğini gösteriyor.

Thwaites Buzulu oldukça zayıf çünkü buzul, Batı Antarktika'nın merkezinde aşağı doğru eğimli olan deniz seviyesinin çok altındaki bir yatağa dayanıyor.

Araştırmalar buzulun kalınlaştırılabileceğini gösteriyor

Kanada'nın Kuzey Kutbu'nda deniz buzunu kalınlaştırmayı deneyen iddialı bir proje ilk testlerde başarı gösterdi.

İngiliz start-up Real Ice, bu yılın başlarında buz tabakalarının üzerine deniz suyu pompalamak için saha denemeleri gerçekleştirdi.

Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzu da iklim değişikliğinin bir sonucu olarak hızla eriyor ve bilim insanları 2030'larda bölgenin yaz aylarında buzsuz olacağını tahmin ediyor.

Real Ice araştırmacıları, kutuplardaki vahşi yaşamın ve Inuit topluluklarının bağlı olduğu buz tabakalarını kalınlaştırmayı amaçlıyor.

Girişim, buzu delerek aşağıdaki okyanusa ulaşmayı ve yukarıdaki karın üzerine su pompalamayı amaçlıyor.

Su, kar içindeki hava ceplerini dolduruyor ve donarak yavaş yavaş buza dönüşüyor.

Real Ice'ın eş CEO'su Andrea Ceccolini New Scientist'e yaptığı açıklamada, "Amacımız buz kalınlaştırmanın Arktik deniz buzunun korunması ve eski haline getirilmesinde etkili olabileceğini göstermek," dedi.

Şirketin Cambridge Üniversitesi'ndeki İklim Onarım Merkezi ile işbirliği içinde yürüttüğü denemeler, buzun alt tarafında 25 cm'lik doğal buz büyümesiyle sonuçlandı.

İklim Onarım Merkezi Direktörü Shaun Fitzgerald New Scientist'e verdiği demeçte, "Mayıs ayında elde edilen sonuçlar, alt taraftan yeni deniz buzunun bu ek büyüme oranını elde ettiğinizi doğruluyor," dedi.

euronews

LMLM

LM