Yunanistan'ın güneyinde çıkan orman yangınında iki kişi hayatını kaybederken, tehlike altındaki köyler boşaltıldı.
Yetkililer, Yunanistan'ın güneyindeki bir sahil beldesi yakınlarındaki ormanlık alanda büyük bir yangın çıktığını ve gece boyunca devam eden yangınlarda iki kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.
İtfaiye teşkilatı, sekiz su atma uçağının da destek verdiği yaklaşık 350 itfaiyecinin Mora bölgesindeki Xylokastro yakınlarındaki yangını Pazartesi günü erken saatlerde büyük ölçüde kontrol altına almayı başardığını belirtti.
Pazar günü çıkan yangının ardından önlem olarak yarım düzine köyün tahliye edilmesi emredildi. Alevler, ılık bir bahar ve rekor kıran sıcaklıklarla geçen yaz mevsiminin kuruttuğu ormanlarda şiddetli rüzgarların da etkisiyle kolaylıkla yayıldı.
Yetkililer, ölen iki kişinin pazar günü geç saatlerde kayıp ilan edilen yerel sakinler olduğunun tahmin edildiğini ifade etti.
Başkent Atina'nın yaklaşık 150 kilometre güneybatısında yer alan yangından etkilenen bölgede evlerin yandığına dair herhangi bir haber alınamadı.
Diğer güney Avrupa ülkeleri gibi Yunanistan da her yaz yıkıcı orman yangınlarıyla boğuşuyor. Geçtiğimiz birkaç ay içinde yetkililer 4.500'den fazla orman yangınıyla baş etmek zorunda kaldı.
Ağustos ayında Atina'nın kuzeydoğusundaki kuru çam ormanlarında çıkan yangın nedeniyle hastaneler ve yerleşim bölgeleri boşaltıldı.
Haziran ve temmuz ayları Yunanistan'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak aylar olurken, ülke tekrarlanan sıcak hava dalgalarının etkisi altında kaldı.
Bu durum 16 gün süren rekor bir sıcak hava dalgasının 2023 yazında en az 28 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Avrupa Birliği'nin (AB) en büyük orman yangınını körüklemesinin ardından geldi.
Akdeniz hızla ısınıyor
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Meteoroloji Örgütü ve AB'nin iklim ajansı Copernicus'a göre Avrupa, küresel ortalamanın yaklaşık iki katı artan sıcaklıklarla dünyanın en hızlı ısınan kıtası.
Bu durum en çok orta ve güneydoğu Avrupa ile Akdeniz'de hissedilirken, özellikle Yunanistan bu durumdan çok etkilendi.
Ülkenin, adalardan oluşan mozaiği, çeşitli mikro iklimler, benzersiz ekosistemler ve lojistik zorluklar nedeniyle orman yangınları sırasında özellikle savunmasız hale getiriyor.
Sıcak ve kuru hava ile birleşen deniz ısı dalgaları, Eylül 2023'teki Daniel Fırtınası gibi daha şiddetli ve daha sık fırtınalara katkıda bulunarak ülkenin aşırı hava sorunlarını artırıyor.
Ülkede orman yangınlarının etkisini azaltmak için bu yıl yeni yasalar çıkarıldı. Bunlar arasında ormanlık alanların içinden ya da yakınından biyokütle çıkarılmasının zorunlu hale getirilmesi de yer alıyor.
Uzmanlar ayrıca, orman yangınları ile mücadele etmek için insansız hava araçları (İHA) ve sıcaklık sensörleri de dahil olmak üzere bir dizi teknik çözüm üzerinde çalışıyor.
euronews