Ελληνικά
Giriş Tarihi : 26-01-2023 11:50

Γιατί τα Leopard είναι τόσο σημαντικά για την Ουκρανία

Γιατί τα Leopard είναι τόσο σημαντικά για την Ουκρανία

Το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικού στόλου αρμάτων μάχης αποτελείται από παλιά μοντέλα Τ-72 σοβιετικής κατασκευής. Πολλά έχουν ήδη καταστραφεί από τον ρωσικό στρατό, ο οποίος τα χρησιμοποιεί επίσης στον πόλεμο και έχει χάσει εκατοντάδες μονάδες. Δεν είναι σαφές ποια είναι τα πραγματικά αποθέματα του ουκρανικού στρατού, αλλά εδώ και εβδομάδες το Κίεβο παρακαλά την άμεση παράδοση δυτικών αρμάτων μάχης. Τα γερμανικά Leopard ήταν στα χείλη όλων, υπάρχουν όμως και άλλα σύγχρονα και καλά εξοπλισμένα άρματα μάχης τα οποία μπορεί να σταλούν άμεσα.

Στα χαρτιά τα άρματα μάχης τα οποία η Δύση είναι πρόθυμη να παραδώσει στην Ουκρανία είναι ανώτερα από τα σοβιετικά Τ-72, που κυκλοφόρησαν το 1970 και είναι τα πλέον διαδεδομένα στην Ουκρανία.

Είναι παλιότερα από τα Leopard, τα Abrams, τα Challenger και τα Leclerc, αν και όπως και όλα τα άλλα τους έχουν γίνει τροποποιήσεις και βελτιώσεις. Σε γενικές γραμμές τα δυτικά άρματα μάχης είναι πιο γρήγορα, καλύτερα εξοπλισμένα αν και έχουν παρόμοια επιχειρησιακή εμβέλεια.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των Leopard είναι η διαθεσιμότητά τους.

«Η Γερμανία έχει προμηθεύσει με Leopard 12 χώρες. Για αυτό υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα αυτές οι χώρες, οι οποίες είναι στο ΝΑΤΟ, μπορούν να συνεισφέρουν εξοπλισμό, τα γόμματα, αλλά και τα βλήματα που εκτοξεύουν» δήλωσε ο Πέρε Ορτέγκα, ειδικά σε στρατιωτικά θέματα.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι ο χρόνος εκπαίδευσης για των χειρισμό αυτών των αρμάτων είναι σχετικά μικρός, μόνο 5 εβδομάδες. Το διαμέτρημά τους είναι παρόμοιο με αυτό των Τ-72.

«Οι τεχνολογίες που είναι ενσωματωμένες στα Leopard, όπως η νυχτερινή όραση και η όραση laser δεν είναι τόσο ανεπτυγμένα στα ρωσικά Τ-72. Ένα Leopard μπορεί να ισοδυναμεί με τρία ρωσικά τανκς. Αν και η Ρωσία έχει πολλά περισσότερα τανκς από ότι η Γερμανία» δήλωσε ο Πέρε Ορτέγκα.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει 300 τανκς από τις χώρες του ΝΑΤΟ και μόνο τα Leopard μπορούν να καλύψουν αυτές τις ποσότητες. Βραχυπρόθεσμα το Κίεβο θα μπορούσε να παραλάβει μόνο μερικές δεκάδες, όμως μετά την έγκριση της Γερμανίας για την παράδοση Leopard στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ είναι ακόμα πιο κοντά στο να στείλει τα δικά της Abrams. Το Λονδίνο θα στείλει 14 Challenger, ένα πολύ βαριά τεθωρακισμένο άρμα μάχης και η Γαλλία θα προετοιμάσει το έδαφος για να στείλει κάποια από τα δικά της Leclerc.euronews

LMLM

LM