DÜNYA
Giriş Tarihi : 15-09-2023 11:39

Libya'da can kaybı 11 bin 300'e yükseldi

Libya'da can kaybı 11 bin 300'e yükseldi

Libya'nın doğusundaki sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 11 bin 300’e yükseldi.

Libya'nın doğusunda etkili olan Daniel Fırtınası'nın Derna, Bingazi, Sousse, Al-Marj ve Bayda'da yol açtığı sel felaketinde can kaybı her geçen gün artmaya devam ediyor. Libya Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, sel felaketinden en çok etkilenen Derna kentinde can kaybının 11 bin 300'e yükseldiği bildirilerek, 10 bin 100 kişinin ise kayıp olduğu ifade edildi. Açıklamada, kentte arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği ve can kaybının artabileceği aktarıldı.

“Selde ölü sayısı 20 bini bulabilir”

Derna Belediye Başkanı Abdulmenam al-Ghaithi yaptığı açıklamada, selde hayatını kaybedenlerin sayısının 18-20 bini bulabileceğini belirtmiş, “Cansız bedenleri çıkarma konusunda uzman ekiplere ihtiyacımız var. Enkaz altında ve suda çok sayıda cansız bedenin bulunması nedeniyle şehre salgın hastalık bulaşmasından korkuyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Derna’daki sel felaketi iki barajın çökmesinden kaynaklanmış, 30 milyon metreküpten fazla su şehre dağılmıştı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, sel felaketinin yaşandığı Libya’ya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı iki askeri gemiyle 550 personel ve yaklaşık 4 bin ton yardım malzemesinin gönderildiğini açıkladı.

Sel felaketinin yaşandığı Libya’ya İzmir Alsancak Limanı’ndan gönderilecek araç, çadır, battaniye, gıda kolisi başta olmak üzere yaklaşık 4 bin ton yardım malzemesi gemilere yüklendi. Libya'ya gidecek gemilerin hareketinden önce İzmir Alsancak Limanı’nda açıklama yapan AFAD Başkanı Okay Memiş, "6 Şubat felaketini yaşamış bir ülkenin insanları olarak bu konuda deneyimimiz ve birikimimiz epeyce fazla. Hem AFAD olarak hem bütün kamu kurum ve kuruluşlar STK'lar olarak bu sorumlulukla hareket ederek Libya halkının yanında olmak adına hemen harekete geçtik" dedi.

‘YARDIM ELİ UZATAN EN GÜÇLÜ ÜLKE TÜRKİYE’

Milli Savunma Bakanlığı’na ait üç uçakla Libya'ya ilk intikal eden ülkenin Türkiye olduğuna vurgu yapan Memiş, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin personelleri olarak bizler AFAD ve diğer ekiplerimizle birlikte ilk intikali gerçekleştirip, bu büyük acıyı, büyük felaketi yaşayan insanlara yardım elini uzattık. En güçlü destek veren Türk milleti oldu. Ekiplerimiz orada AFAD başkan yardımcımız ve iki tane daire başkanımızla beraber hemen çalışmalarını başlattılar, arama kurtarma faaliyetlerini icra ediyorlar. Ümit ediyoruz ki sağ olarak insanlara ulaşalım ve onları kurtaralım, hayatta tutalım. Eğer hayatta değilse de yakınlarını kaybetmiş olan insanlar için de cenazelere ulaşalım diye büyük bir çaba sarf ediyoruz. Ayrıca orada yaşayan bu afetten sağ kurtulan insanlara da günlük yaşamlarını devam ettirmeleri için gereken yardımları yapmaya çalışıyoruz. Toplamda bugün buradan kalkacak Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı iki askeri gemimizle birlikte 550 personel, 42 araç, 8 bot, 2 bin 250 çadır, 22 bin battaniye 1750 gıda kolisi, 240 bin litre su, yani toplamda yaklaşık 4 bin ton yardım malzemesi ile beraber yola çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber devam ediyorHaberin devamı

Üçüncü geminin de yakın zamanda yola çıkacağını aktaran Memiş, "Bizler Türk Milleti olarak Türk Devleti olarak, 6 Şubat deneyimiyle beraber bu tecrübeyle en kısa sürece Libya'da yaşayan kardeşlerimizin acısına ortak oluruz" dedi.

cnnturk

LMLM

LM