DÜNYA
Giriş Tarihi : 21-12-2023 17:24   Güncelleme : 21-12-2023 17:46

Malezya, 'Gazze katliamına' tepki olarak İsrail bayraklı tüm gemilere limanlarını kapattı

Malezya, 'Gazze katliamına' tepki olarak İsrail bayraklı tüm gemilere limanlarını kapattı

Malezya, İsrail bayraklı tüm gemilere limanlarını kapatma kararı aldı. Başbakan Enver İbrahim, yasağın "İsrail'in Filistin halkına karşı devam eden katliam ve vahşeti nedeniyle ve temel insani ilkeler ile uluslararası hukuku ihlal etmesine bir yanıt" olduğunu dile getirdi.

Malezya hükümeti, İsrail'in "Gazze katliamına" tepki olarak İsrail gemilerine Malezya limanlarına yanaşma yasağı getirdi. 

Kuala Lumpur, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak, çok uluslu ZIM şirketine ait ticari gemiler de dâhil olmak üzere tüm İsrail bayraklı gemilerin Malezya limanlarına yanaşmasına izin vermeyeceğini duyurdu.

Başbakan Enver İbrahim, ülkesi ile İsrail arasında diplomatik ilişki bulunmamasına rağmen hükümetinin Malezya limanlarına yanaşan gemileri süresiz olarak yasak getirdiğini söyledi.

İbrahim, "Malezya hükümeti, İsrailli denizcilik şirketi ZIM'in herhangi bir Malezya limanına yanaşmasını kısıtlama ve izin vermeme kararı almıştır" ifadesini kullandı. 

Malezya lideri, açıklamasının devamında, "Malezya ayrıca İsrail'e giden gemilerin Malezya limanlarında yük boşaltmasını da yasaklayacaktır ve bu yasakların her ikisi de ivedilikle yürürlüğe girecektir." dedi. 

Başbakan Enver İbrahim, yasağın "İsrail'in Filistin halkına karşı devam eden katliam ve vahşeti nedeniyle temel insani ilkeleri ve uluslararası hukuku ihlal etmesine bir yanıt" olduğunu dile getirdi. 

Malezya hükümeti, 2005 yılında İsrailli çok uluslu ZIM gemilerine Malezya limanlarına yanaşma izni vermişti.

Enver İbrahim, yaptığı açıklamada "Ancak hükümet daha önceki kabinenin kararını geçersiz kılmaya karar verdi" ifadesini kullandı. 

İlaveten Malezya Başbakanı, İsrail istikametine giden hiçbir geminin Malezya limanlarına yanaşmasına izin verilmeyeceğini de aktardı. 

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında şu ana kadar öldürülenlerin sayısı çoğu kadın ve çocuk 20 bine yaklaşırken 51 binden fazla Filistinli de yaralandı.

euronews

LMLM

LM