Avrupa
Giriş Tarihi : 31-08-2022 12:11

Maymun çiçeği Avrupa’da ne durumda?

Maymun çiçeği Avrupa’da ne durumda?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa’da maymun çiçeği vakalarının ortadan kalkabileceğini açıkladı.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada yaşlı kıtada maymun çiçeği vakalarının azaldığını belirterek, bu hastalığın tamamen ortadan kalkmasının mümkün olduğunu ifade etti.

Kluge, "Avrupa bölgesinde maymun çiçeği hastalığının insandan insana sürekli bulaşmasını ortadan kaldırabileceğimize inanıyoruz. Bu yolda ilerlemek için çabalarımızı acilen hızlandırmamız gerekiyor.” dedi.

DSÖ Avrupa maymun çiçeği uzmanlarından Catherine Smallwood, yine aynı basın toplantısında yaptığı açıklamada, erken teşhisle birlikte hastaların kendilerini erkenden tecrit etmesinin hastalığını düşüşünde önemli rol oynadığını ifade etti.

Catherine Smallwood, özellikle erkek eşcinsellerin hastalığın yarattığı riskle ilgili olarak eskiye oranla çok fazla bilgilendirildiklerini sözlerine ekledi.

DSÖ uzmanlarına göre, Fransa, Almanya, Portekiz, İspanya ve İngiltere de dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde vakaların başlangıcında haftalık olarak sürekli bir düşüş görülüyor.

DSÖ internet sitesinde 25 Ağustos’ta yayımlanan Maymun Çiçeği Salgını Durum Raporu'nda küresel alanda vaka artış oranının 4 hafta üst üste yükseldikten sonra 15-21 Ağustos'ta ilk defa düşüşe geçtiği, bu zaman aralığında bir önceki haftaya göre vaka artışlarının yüzde 21 azaldığı bilgisi paylaşılmıştı.

Bir önceki haftada dünya genelinde 7 bin 477 maymun çiçeği vakası görülürken 15-21 Ağustos'ta haftalık vakaların 5 bin 907'ye gerilediği bildirilmişti.

Maymun çiçeği virüsü şimdiye kadar 90'ın üzerinde ülkede görülürken 44 binin üzerinde vaka tespit edildi.

LMLM

LM