ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 17-02-2024 11:55

Mısır, Gazze sınırında duvar örüyor

Mısır, Gazze sınırında duvar örüyor

İsrail'in Gazze nüfusunun yarısından fazlasının sığındığı Refah'ta planladığı kara harekâtına ilişkin endişeler artarken, yeni uydu görüntüleri Mısır'ın Gazze'nin güney sınırı boyunca kilometrelerce genişlikte bir tampon bölge inşa ettiğini ortaya çıkardı.

Mısır, İsrail'in Refah'a kara operasyonu planladığı dönemde Gazze Şeridi sınırı yakınlarında kilometrelerce uzunlukta duvar ve tampon bölge inşa ediyor. 

Maxar Technologies tarafından çekilen uydu görüntüleri, Gazze sınırının yaklaşık 3,5 kilometre batısında Şeyh Zuweid-Rafah Yolu boyunca uzanan duvarın inşaatının devam ettiğini ortaya çıkardı. Videoda yol boyunca vinçler, kamyonlar ve beton bariyerlerin kurulduğu görülüyor.

Tampon bölgenin ilk kazısının 6 Şubat'ta başladığı belirtiliyor. 

İnşaatı kamuoyu önünde kabul etmeyen Mısır'da Dışişleri Bakanlığı 11 Şubat'ta İsrail'i olası Refah saldırısı ve "Filistin halkını yerinden etmesi" konusunda uyaran bir açıklama yayınladı.

Wall Street Journal, ismini açıklamayan Mısırlı yetkililere dayanarak, bölgede 100 binden fazla insanı barındırabilecek "20 kilometrekare duvarla çevrili bir alan" inşa edildiğini yazdı.

Londra merkezli Sina İnsan Hakları Vakfı tarafından 12 Şubat'ta bir vincin yol boyunca beton duvarları kaldırdığını gösteren bir video yayınlamıştı. Ayrıca inşaat ekiplerinin zemini düzleştirdiği görülüyordu.

Sivil toplum örgütü, iki yerel müteahhidin kendilerine duvarın Mısır silahlı kuvvetleri tarafından yaptırıldığını söylediğini belirtti.

İstihbarat raporundaki plan

Kahire, Tel Aviv'i Refah'ta yerlerinden edilen 1 milyondan fazla Filistinliyi zorla sınırdan kendi topraklarına sürmemesi konusunda defalarca uyardı.

Mısır hükümeti, AP'nin yorum taleplerine yanıt vermedi. İsrail ordusu (IDF) Mısır'ın inşaatı ile ilgili soruları Netanyahu'nun ofisine yönlendirdi; ancak sorular yanıtsız kaldı. 

İsrail İstihbarat Bakanlığı tarafından hazırlanan bir raporda Gazze'deki sivil nüfusun Sina'nın kuzeyindeki çadır kentlere taşınması, ardından kalıcı kentler ve tanımlanmamış bir insani yardım koridoru inşa edilmesi öneriliyordu.

Rapor, Hamas'ın 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nde bin 200 kişinin ölümüne ve 250'den fazla kişinin rehin alınmasına neden olan saldırısından altı gün sonra duyuruldu. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetindeki sertlik yanlısı yetkililer, Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden çıkarılması olasılığını gündeme getirdi. 

Uluslararası baskılara rağmen Netanyahu, Hamas'ın "son kalesi" olduğunu söylediği Gazze'nin güneyindeki kente askeri kara harekâtı planlarını yineledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Yarbay Peter Lerner hafta başında CNN'e yaptığı açıklamada ordunun sivilleri "zarar görmeyecekleri" şekilde tahliye eden ve sivilleri Hamas'tan ayıran bir plan oluşturmayı hedeflediğini söyledi.

Uluslararası tepkiler

Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda liderleri, böyle bir saldırının "felaket olacağı" uyarısında bulundu. Uluslararası Kızılhaç Komitesi Bölge Direktörü Fabrizio Carboni "sayısız hayat tehlikede" dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, 8 Şubat'ta yaptığı açıklamada IDF'nin Gazze'de "İsrail-Gazze sınırına bir kilometre mesafede bulunan binaları yıktığını ve bir 'tampon bölge' oluşturmak amacıyla bölgeyi temizlediğini" söyledi.

Gazze Şeridi ve işgal altındaki Batı Şeria, Filistinlilerin gelecekteki devletleri için sahip olmayı umduğu topraklar olarak biliniyor. 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail-Hamas savaşında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 28 bin 600'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

euronews

LMLM

LM