DÜNYA
Giriş Tarihi : 08-11-2023 11:42

Netanyahu: Savaştan sonra Gazze'nin güvenlik kontrolü İsrail'de olacak

Netanyahu: Savaştan sonra Gazze'nin güvenlik kontrolü İsrail'de olacak

7 Ekim'deki güvenlik zafiyetlerinin sorumluluğunu üstlenip üstlenmeyeceği sorusuna "elbette" şeklinde cevap veren Netanyahu ancak sorunun "savaştan sonra çözüleceğini," ifade etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, savaş sona erdikten sonra İsrail'in "ucu açık bir süre boyunca" Gazze Şeridi'nin "genel güvenlik sorumluluğunu" elinde tutacağını söyledi. 

Amerikan ABC televizyonuna konuşan Netanyahu, "İsrail'in belirsiz bir süre boyunca genel güvenlik sorumluluğuna sahip olacağını düşünüyorum çünkü bu sorumluluğa sahip olmadığımızda neler olduğunu gördük. Bu güvenlik sorumluluğuna sahip olmadığımızda, Hamas terörünün hayal edemeyeceğimiz boyutta patlamasıyla karşı karşıya kalırız," ifadelerini kullandı.

Bu tutum son haftalarda İsrailli yetkililer tarafından isminin açıklanmaması kaydıyla dile getirilmişti, ancak Netanyahu artık bunu açıkça dillendiriyor.

Güvenlik sorumluluğunun kapsamı konusunda Netanyahu'nun aklında ne olduğu belli değil ancak İsrailli yetkililer savaştan sonra Gazze'yi işgal etmek istemedikleri konusunda ısrar ediyor.

Biden yönetimi de bu senaryoya karşı olduğunu dile getirerek İsrail'i, Hamas'ı ortadan kaldırmayı başarması halinde bölgeyi kimin yöneteceğine ilişkin bir plan hazırlamaya başlamazsa Gazze'de çıkmaza girme ihtimalinin daha yüksek olduğu konusunda uyardı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın insani yardım girişi için saldırılara ara vereme çağrısını kabul edip etmeyeceği sorusuna Netanyahu, Hamas'a teslim olmak anlamına geleceği gerekçesiyle daha uzun vadeli bir ateşkese karşı olduğunu söyleyerek sorudan kaçındı. Ancak soru tekrarlanınca ilk kez bu konuda biraz daha esneklik sağlanabileceğinin ipuçlarını verdi.

Netanyahu, iki rehinenin serbest bırakılması esnasında İsrail'in çatışmalara geçici bir ara vermeyi kabul ettiğini doğrulayan ilk İsrailli yetkili oldu.

Hamas'ın Gazze'de tutulan yaklaşık 240 rehinenin tamamını serbest bırakması halinde ateşkesi kabul edeceğini belirten Netanyahu, "Bu amaçla ateşkes olur ve biz de bunun olmasını bekliyoruz. Şu ana kadar olmadı," ifadelerini kullandı.

'7 Ekim'le ilgili sorumluluk alacağım ama savaştan sonra"

Diğer İsrailli liderlerin yaptığı gibi 7 Ekim'deki güvenlik zafiyetlerinin sorumluluğunu üstlenip üstlenmeyeceği sorusuna "elbette" şeklinde cevap veren Netanyahu ancak sorunun "savaştan sonra çözüleceğini," ifade etti.

Netanyahu "Sorulacak soruların çok zor olacağını ve bunları ilk yanıtlayanlardan biri olacağımı söyledim. Bundan kaçmayacağız. Hükümetin sorumluluğu insanları korumaktır ve bu sorumluluğun yerine getirilmediği açıktır,” dedi.

euronews

LMLM

LM