Ελληνικά
Giriş Tarihi : 18-01-2023 11:40

NYT: Οι «μυστικές συνομιλίες» μεταξύ Ελλάδας - Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

NYT: Οι «μυστικές συνομιλίες» μεταξύ Ελλάδας - Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στο μεγάλο θέμα των συνομιλιών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, αναφέρεται ένα νέο εκτενές δημοσίευμα των New York Times. Με βάση το ρεπορτάζ, η συζήτηση έχει βαθύνει τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ενέργειες των παλαιών αυτοκρατοριών έχουν τεθεί υπό νέο έλεγχο και οι μάχες αποκατάστασης έχουν έρθει να αμφισβητήσουν τα θεμέλια των δυτικών μουσείων.

Η πίεση για την επιστροφή των μαρμάρων έχει αυξηθεί καθώς τα μουσεία έδωσαν πίσω αντικείμενα υψηλού προφίλ, όπως τα μπρούτζινα αγάλματα του Μπενίν, ιταλικές αρχαιότητες και άλλα θραύσματα από τον Παρθενώνα που παραδόθηκαν μόλις τον περασμένο μήνα από το Βατικανό.

Υπάρχουν ελπιδοφόρες ενδείξεις, λένε οι NYT, τονίζοντας πως μια λύση μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι ορατή καθώς αξιωματούχοι και των δύο πλευρών έχουν αναγνωρίσει ότι έχουν πραγματοποιηθεί μυστικές συνομιλίες.

στόσο, παρόλο που αυτές οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει αισιοδοξία ότι σύντομα μπορεί να σημειωθεί πραγματική πρόοδος, και οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν είναι ακόμη στο σημείο να συμφωνήσουν. Πράγματι, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ μακριά από αυτό, όπως επισημαίνουν οι New York Times.

Εξάλλου, οι συνομιλίες διεξάγονται από τον Νοέμβριο του 2021, μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας που είναι τώρα πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου. Σε αρκετές από αυτές τις συναντήσεις, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενήργησε ως εκπρόσωπος του Μητσοτάκη.

Παράλληλα, το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι δύο πλευρές «κλίνουν» σε μια συμφωνία. Σύμφωνα με την πρόταση που συζητήθηκε, ανέφερε το άρθρο του Bloomberg, ορισμένα από τα μνημεία θα επέστρεφαν στην Αθήνα προσωρινά, με αντάλλαγμα άλλους αρχαίους θησαυρούς.

 

Ωστόσο, μια συμφωνία παραμένει πολύ πιο μακριά από ό,τι υποδηλώνουν αυτές οι αναφορές, σύμφωνα με τα δύο άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων που μίλησαν στους New York Times. Και, μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές μίλησαν δημόσια για να βάλουν «φρένο» στις αυξανόμενες προσδοκίες ότι οποιαδήποτε συμφωνία είναι κοντά.

Αυτά φέρεται να ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Ελληνας πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει όλη τη ζωφόρο της συλλογής του, περίπου 250 πόδια λαξευμένης πέτρας που κάποτε τυλίχθηκε γύρω από τον Παρθενώνα, είπε ο γνώστης της ελληνικής θέσης. Ο Μητσοτάκης ήθελε μια συμφωνία ότι αυτά τα πάνελ θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 20 χρόνια, πρόσθεσε. Εκεί, θα επανενωθούν με άλλα μέρη της ζωφόρου που ήδη εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Αυτό το πρόσωπο είπε ότι ο Μητσοτάκης ήλπιζε ότι, μετά από 20 χρόνια, η συμφωνία θα παραταθεί, ώστε τα πάνελ της ζωφόρου να παραμείνουν στην Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά ήλπιζε να διαπραγματευτεί την επιστροφή των υπόλοιπων γλυπτών σε μεταγενέστερη ημερομηνία, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Σε αντάλλαγμα για τη ζωφόρο, τα ελληνικά μουσεία θα προμήθευαν στο Βρετανικό Μουσείο μια εκ περιτροπής συλλογή ανεκτίμητων αντικειμένων, μερικά από τα οποία δεν είχαν φύγει ποτέ από την Ελλάδα.

Τι αντιπροτείνει το Βρετανικό Μουσείο

Από τη δική του πλευρά, το Βρετανικό Μουσείο θέλει μια διαφορετική συμφωνία, σύμφωνα με το άτομο που γνωρίζει τη θέση του. Μέχρι στιγμής, ο Όσμπορν έχει προτείνει την επιστροφή ενός μικρότερου τμήματος της ζωφόρου, καθώς και σκαλίσματα θεών και κενταύρων, ως βραχυπρόθεσμο δάνειο. Το μουσείο θα μπορούσε να προσφέρει έως και το ένα τρίτο των αντικειμένων του Παρθενώνα στη συλλογή του, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Μόλις η Ελλάδα επέστρεφε αυτά τα αντικείμενα στο Λονδίνο, θα μπορούσαν να σταλούν περισσότερα στην Αθήνα για να τα αντικαταστήσουν. Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των αντικειμένων που αποστέλλονταν στην Ελλάδα θα αυξανόταν, για να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.

LMLM

LM