DÜNYA
Giriş Tarihi : 08-04-2024 11:35

Rusya'nın Ural bölgesinde ve Kazakistan'da sel baskını: Binlerce kişi tahliye edildi

Rusya'nın Ural bölgesinde ve Kazakistan'da sel baskını: Binlerce kişi tahliye edildi

Moskova yönetimi, Orenburg bölgesinde selden etkilenen yerlerde federal acil durum ilan ederken, diğer üç bölgede de olası sel baskınlarına karşı hazırlıklar sürüyor.

Rusya'nın Ural Dağları, Sibirya ve komşu Kazakistan'ın bazı bölgeleri son on yılların en büyük sel felaketiyle karşı karşıya. 

Bölgede 10 bin kişinin tahliye edilmesinin ardından iki şehirde sel suları yükseldi.

Ural Dağları'ndan doğup Hazar Denizi'ne dökülen Ural Nehri, eriyen sular nedeniyle cuma günü birkaç metre kabardı ve Moskova'nın 1.800 km doğusundaki Orsk şehrinde bir baraj setini aştı.

Orsk Belediye Başkanı Vasily Kozupitsa, kentteki ikinci bir nehir Yelshanka'nın da taştığını söyledi. 230.000 nüfuslu kentten 6.100'den fazla kişi tahliye edildi. Okuldaki 40 okuldan on beşi sular altında kaldı.

Devlet haber ajansı TASS, Orsk'ta altı yetişkin ve üç çocuğun hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Devlet Başkanı Vladimir Putin, bölge valileriyle görüştü ve Acil Durumlar Bakanı Alexander Kurenkov'a bölgeye uçma talimatı verdi. 

Kremlin, Urallar'daki Kurgan ve Sibirya'daki Tyumen bölgelerinde de sel felaketinin kaçınılmaz olduğunu duyurdu. 

Nüfusu 310,000 olan Kurgan şehrinde yetkililer nehir kenarındaki bir mahallede yaşayanlara acilen tahliye emri verdi. 

Orenburg bölgesi valisi Denis Pasler, sellerin kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana bölgeyi vuran en kötü sel olduğunu kaydetti.

Pasler, Orenburg bölgesinden geçerek Kazakistan üzerinden Hazar Denizi'ne dökülen 2,400 km uzunluğundaki Ural Nehri boyunca sel felaketinin kaydedildiğini söyledi.

Orenburg bölgesi yetkilileri yerel sel hasarının maliyetini yaklaşık 21 milyar ruble (227 milyon dolar) olarak tahmin etti. 

Bölgesel hükümet, Ural Nehri'ndeki su seviyesinin yükselmesi nedeniyle meydana gelen sellerin Orenburg bölgesinde 885'i çocuk olmak üzere 4.000'den fazla kişiyi tahliye etmek zorunda bıraktığını söyledi. 

TASS, 2,000 evin daha sular altında kaldığını ve bölgedeki toplam hasarın yaklaşık 6,300'e ulaştığını bildirdi. 

Kazakistan'da Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, sel felaketinin ülkesinin 80 yıldır yaşadığı en büyük doğal afet olduğunu söyledi.

Devlet medyası KCNA, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un Putin'e sel felaketinden duyduğu üzüntüyü dile getirdiğini bildirdi. 

Rusya'nın diğer bölgelerinde de sel uyarıları yapıldı ve Kurenkov durumun çok hızlı bir şekilde kötüleşebileceğini söyledi.

En az 550.000 kişinin yaşadığı Orenburg'un Belediye Başkanı Sergei Salmin, "Su geliyor ve önümüzdeki günlerde seviyesi daha da yükselecek. Sel durumu kritik olmaya devam ediyor." dedi. 

Yerel yetkililer Orsk'taki barajın 5,5 metre su seviyesi için inşa edildiğini ancak Ural Nehri'nin 9,6 metreye yükseldiğini bildirdi.

euronews

LMLM

LM