Hardt, Hollanda'daki test merkezinde hyperloop prototipinin ilk testinin başarılı geçtiğini açıkladı.
Hollandalı Hardt şirketi, fütüristik seyahat tarzına hedefi gerçeğe dönüştürme yolunda bir adım daha ilerledi.
Saatte 700 km hıza ulaşan Hyperloop tren prototipi ilk test sürüşü başarıyla ile tamamlandı.
Hardt'ın teknoloji ve mühendislik direktörü Marinus van der Meijs, "Bugün ilk başarılı testle aracı havaya kaldırmayı başardık, ayrıca yönlendirme sistemini de çalıştırdık" dedi.
Van der Meijs, "Daha sonra aracı tüpün yaklaşık 20 metre içine fırlatma pozisyonuna getirdik. Sonra da bir metro [trenine] benzer bir ivmeyle, borunun yaklaşık 100 metre içinde, saatte yaklaşık 30 km'lik bir azami hıza kadar fırlattık. İşte o zaman başarılı bir test gerçekleştirmiş olduk," ifadelerini kullandı.
Test, 34 ayrı bölümden oluşan 420 metrelik bir borudan oluşan Hardt'ın Hollanda'daki test merkezinde gerçekleştirildi.
Projenin teknik çalışmasında; bir vakum pompası borudaki iç basıncı düşürmek için havayı emiyor. Bu da sürtünmeyi azaltıyor ve kapsüllerin yüksek hızlarda seyahat etmesini sağlıyor.
Kısa mesafeli uçuşların yerini alıyor
Test merkezinin sunduğu sınırlı alanda hız düşük olsa da Hollandalı şirket hızını saatte 700 km'ye çıkarmayı hedefliyor.
Hyperloop fikri ilk kez on yıldan uzun bir süre önce teknoloji devi Elon Musk tarafından, yolcuları Los Angeles ve San Francisco arasındaki yaklaşık 645 km'lik mesafeyi 30 dakikada taşıyabileceğini öne sürdüğünde ortaya atılmıştı.
500 km'lik Paris ve Amsterdam arasındaki mesafe araba ile seyahat edildiğinde genellikle 5 ila 6 saat civarında sürüyor.
Musk'ın önerisinden bu yana dünyanın dört bir yanındaki ekipler bu fikir üzerinde çalışıyor, ancak henüz ticari olarak uygulanabilir bir hyperloop sistemi yok.
Projenin destekçileri, bunun kısa mesafeli uçuşlardan, yüksek hızlı trenlerden ve yük kamyonlarından çok daha verimli olduğunu, ancak altyapıya önemli yatırımlar gerektireceğini söylüyor.
Hardt'ın Ticari Direktörü Roel van de Pas, "[Hardt] Hyperloop'u bir mobilite sistemi olarak sunmak için, teknoloji gerektiren, politika gerektiren ve en çok ihtiyaç duyulan şey olarak kamu-özel sektör işbirliği gerektiren çok karmaşık bir bulmacamız var. " dedi.
Şirkete göre teknolojiyi bu noktaya getirmek kolay olmadı.
Van de Pas, "Şu anda yaptığımız en zor şey tüm bu işlevleri bir arada test etmek. Kaldırma, itme, yönlendirme, tüm bu işlevleri artık bir orkestra olarak yürütebiliyoruz ve birlikte çalışmalarını sağlayabiliyoruz" dedi.
Hardt, Hyperloop'un 2030 yılına kadar yolcu operasyonları için hazır olacağını söylüyor.
euronews