SAĞLIK
Giriş Tarihi : 11-10-2023 08:58

Sabahları kahveye koyun; Beynin en büyük koruyucusu!

Sabahları kahveye koyun; Beynin en büyük koruyucusu!

Beyin sağlığı, fiziksel ve zihinsel sağlığımızın temel bir unsuru olup, yaşamımızın her alanında hayati bir rol oynamaktadır. Sağlıklı bir beyin, düşünme, öğrenme, karar verme, duygusal denge, hafıza ve daha pek çok işlevin düzgün şekilde yerine getirilmesini sağlar. Beyin sağlığının korunması, yaşlanma sürecinde bilişsel fonksiyonların sürdürülmesi ve zihinsel hastalıkların önlenmesi açısından kritik öneme sahiptir. Özellikle belirli gıdaların tüketimi de beyin sağlığını korumada önemli bir rol oynayabilir.


ÖNCEKİ RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

Tarçının sağlık açısından faydaları, polifenoller, fenolik asit ve flavonoidler dahil olmak üzere farklı spesifik antioksidan türünün içeriğine sahip olmasından kaynaklanır. Bu bileşikler vücuttaki oksidatif stresle savaşmak için çalışır ve kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olduğu bulunmuştur.


Baharatta bulunan farklı antioksidanlar vücuttaki zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye ve oksidatif stresi önlemeye yardımcı olur. Ayrıca kandaki nitrik oksit birikimini sınırlamaya yardımcı olur ve yağ peroksidasyonunu önler; bunların her ikisi de beyin bozuklukları, kanser, kalp hastalığı ve diğer kronik durum riskini artırabilen durumlardır.


İLTİHAPLANMAYI ÖNLER

Tarçındaki antioksidanlar inflamasyonu hafifletmeye yardımcı olabilir ; bu da kalp hastalığı, kanser, bilişsel gerileme ve daha fazla riskin azaltılmasına yardımcı olabilir. Araştırmacılar baharatta pek çok farklı türde flavonoid tespit etti; bunların hepsi vücuttaki tehlikeli iltihaplanma düzeyleriyle mücadelede oldukça etkilidir.


Bu güçlü baharat şişliği azalttığı ve iltihabı önlediği için ağrı tedavisinde de faydalı olabilir. Aslında çalışmalar kas ağrısını azaltmaya, adet ağrısını azaltmaya, alerjik reaksiyonların şiddetini azaltmaya ve yaşa bağlı diğer ağrı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğunu gösteriyor.


KALP SAĞLIĞINI KORUR

Araştırmalar tarçının sağlık açısından en önemli faydalarından birinin kalp sağlığını iyileştirme yeteneği olduğunu gösteriyor. Aslında, kalbinizi sağlıklı ve güçlü tutmak için yüksek kolesterol düzeyleri, yüksek trigliserit düzeyleri ve yüksek tansiyon da dahil olmak üzere kalp hastalığı için en yaygın risk faktörlerinden bazılarını azalttığı gösterilmiştir.

Ayrıca kalp hastalığı veya felç için başka bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu azalttığı da bulunmuştur. Araştırmalar bunun yararlı bir kan pıhtılaştırıcı olduğunu ve vücutta kan pıhtılaşmasına yardımcı olarak aşırı kanamayı durdurabildiğini gösteriyor. Tarçın ayrıca dolaşımı artırır ve doku onarımını iyileştirir; bu da özellikle kalp krizi, kalp hastalığı ve felçle mücadeleye yardımcı olmak için kalp dokusunun yenilenmesinde yararlı olabilir.


KAN ŞEKERİNİ DENGELER

Tarçın, antidiyabetik etkileriyle bilinir ve bu nedenle şeker hastaları için en iyi gıdalardan biri olarak kabul edilir. Araştırmalar, kan şekeri seviyelerini düşürebildiğini ve kan şekeri seviyelerini dengede tutmak için şekerin kan dolaşımından dokulara taşınmasına yardımcı olan insülin hormonuna duyarlılığı artırabildiğini gösteriyor.


Çalışmalar, diyabet için tarçının, yüksek karbonhidratlı bir yemekten sonra kan dolaşımındaki şekerin emilimini yavaşlatan çeşitli sindirim enzimlerinin aktivitesini engellemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle araştırmacılar, tip 2 diyabetli kişilerin tarçın ekstraktı takviyesi alarak kan şekeri belirteçleri üzerinde önemli olumlu etkiler yaşayabileceğine inanıyor.


BEYİN FONKSİYONLARINI KORUR

Antioksidanlar açısından zengin olduğu için araştırmalar bu baharatın beyin fonksiyonlarını artırabileceğini ve Parkinson ve Alzheimer hastalığı gibi nörolojik bozuklukların gelişimine karşı savunmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.


Çalışmalar tarçının Alzheimer hastalığı riskini azaltmak için beyinde belirli bir proteinin birikmesini engellemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Yapılan araştırmalarda iltihaplanma ve hücre hasarı riskini azaltmak için nöronları oksidatif strese karşı koruduğu da gösterilmiştir; bu, beyin fonksiyonunun korunmasına ve bilişsel gerilemenin önlenmesine yardımcı olabilir.


KANSERE YAKALANMA RİSKİNİ AZALTIR

Antioksidan yetenekleri nedeniyle tarçın, DNA hasarına, hücre mutasyonuna ve kanserli tümör büyümesine karşı koruma sağlayabilir. Araştırmalar, tarçının sağlığa olan faydalarının, tümör büyümesini engelleyebilen ve DNA'yı hasara karşı koruyabilen ve aynı zamanda kanser hücrelerini öldürebilen sinnamaldehit adı verilen bir bileşikten geldiğini ortaya çıkardı


Tarçın, güçlü antioksidan özellikleri nedeniyle kanserle savaşan doğal bir gıda olarak araştırılıyor ve kanser riski daha yüksek olanlar için faydalı bir takviye olabilir.


ENFEKSİYON VE VİRÜSLERLE SAVAŞIR

Vücudu hastalıklardan korumak söz konusu olduğunda tarçının birçok potansiyel faydası vardır. Doğal antimikrobiyal, antibiyotik, antifungal ve antiviral özellikler içerir ve uçucu yağları aynı zamanda güçlü bağışıklık artırıcı bileşikler de içerir.

Bu nedenle birçok yerde zararlı enfeksiyon ve virüslerle mücadelede doğal olarak yardımcı olması amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle tarçın yağı, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve zatürre gibi durumlara neden olabilecek bakteriyel enfeksiyonlara karşı da koruma sağlayabilir.


AĞIZ HİJYENİNİ İYİLEŞTİRİR

Araştırmalar tarçının ağız hijyenine fayda sağladığını ve ağız kokusuna, diş çürümesine ve ağız enfeksiyonlarına neden olan bazı bakteri türlerine karşı koruma sağlayabildiğini gösteriyor. Tarçından elde edilen esansiyel yağlar güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir ve doğal bir gargara görevi görerek ağızdaki bakterilerle doğal olarak mücadele etmek için kullanılabilir.

Nane gibi tarçının da sağlığa faydalarından biri de canlandırıcı tadı nedeniyle sakızlarda doğal aroma maddesi olarak kullanılabilmesidir. Ağızdaki bakterileri yok ettiği için baharat, vücuda herhangi bir kimyasal madde eklemeden ağız kokusuyla mücadele etme özelliğine sahiptir.


Bu nedenle geleneksel olarak diş tozu şeklinde ve diş ağrıları, diş sorunları ve ağız yaraları için doğal bir çare olarak da kullanılmıştır.

CİLT SAĞLIĞINA İYİ GELİR

Tarçın cilt için potansiyel faydaları, cildin tahrişten, kızarıklıktan, alerjik reaksiyonlardan ve enfeksiyondan korunmasına yardımcı olabilecek antibiyotik ve antimikrobiyal özelliklerine dayanmaktadır.

Bir çalışma, tarçın esansiyel yağının doğrudan cilde uygulanmasının iltihabı, şişliği, ağrıyı ve kızarıklığı azaltmada yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Tarçın ve diğer bir antimikrobiyal madde olan balın faydalarından biri, her ikisinin birlikte kullanılmasının cilt sağlığını daha da artırabilmesi ve akne, rosacea ve cilt alerjilerine faydalı olabilmesidir.

 

ALERJİ BELİRTİLERİNİ AZALTIR

Alerjisi olanlar, bu baharatın içerdiği çok sayıda faydalı bileşik sayesinde rahatlayabilirler. Aslında yaygın alerji semptomlarıyla mücadeleye yardımcı olabilir çünkü birçok hayvan çalışmalarında iltihabı azalttığı ve histamin reaksiyonlarıyla mücadele ettiği gösterilmiştir.


DOĞAL TATLANDIRICI OLARAK KULLANILABİLİR

Doğal tatlı tadı nedeniyle yiyeceklere ve tariflere tarçın eklemek, normalde kullandığınız şeker miktarını azaltmanıza yardımcı olabilir ve yemeğinizin glisemik yükünü etkili bir şekilde azaltabilir. Zaten şeker emilimini yavaşlatan antidiyabetik etkilere sahiptir ve kan şekerini stabilize ederek iştahı azaltmaya yardımcı olabilir, ancak baharatı doğal tatlı tadı için kullanmak kan şekeri kontrolünü artırabilecek başka bir ek faydadır. İnsülin duyarlılığı olan kişiler için harika bir tatlandırıcıdır.


İlave şeker içermez ve minimum kaloriye sahiptir ancak birçok besin maddesi açısından yüksektir, bu da onu birçok öğüne son derece sağlıklı bir katkı yapar.

Ekstra şeker eklemek yerine kahve, çay, unlu mamuller, yoğurt, meyve veya yulaf ezmesine tarçın koymayı deneyin. Bu, şeker alımınızı azaltmanıza ve kilo kaybına yardımcı olmak ve diyabet, düşük enerji gibi sorunlarla mücadele etmek için ekstra kalorileri alımınızı azaltmaya yardımcı olabilir.

TÜKETMEDEN ÖNCE

Eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa, emziriyorsanız ya da hamileyseniz mutlaka öncesinde doktora danışmanız önerilir. Bu yazıda belirtilenler tavsiye niteliğinde olup tıbbi bir öneri olarak değerlendirilmemelidir. Tüketmeyi düşünenlerin bir hekimden fikir alması gerekmektedir.

sabah.com.tr

LMLM

LM