DÜNYA
Giriş Tarihi : 11-05-2023 12:35

Savaş ve iklim değişikliği: 71 milyon kişi evini terk etti

Savaş ve iklim değişikliği: 71 milyon kişi evini terk etti

Dünyada yerinden edilen insanların yaklaşık dörtte üçü Suriye, Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ukrayna ve Sudan'ın da aralarında bulunduğu 10 ülke vatandaşıydı.

İsviçre'nin Cenevre merkezli İç Göç İzleme Merkezi (IDMC), Ukrayna'daki savaş gibi çatışmalar ve Pakistan'daki muson selleri gibi iklim felaketleri nedeniyle ülkelerinde evlerini terk etmek zorunda kalan kişi sayısının geçen yıl dünya genelinde 71.1 milyona ulaştığını açıkladı.

Bu rakamın 2021'den bu yana yüzde 20'lik bir artışa işaret ettiğini belirten izleme merkezi, dünyada yerinden edilen insanların yaklaşık dörtte üçünün Suriye, Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC), Ukrayna ve Sudan'ın da aralarında bulunduğu 10 ülkede yaşadığını söyledi.

IDMC'ye göre sadece Ukrayna'da savaş nedeniyle geçen yıl yaklaşık 17 milyon kişi evlerini bırakıp başka bölgelere taşınmak zorunda kaldı. 

Dünya çapında ise bu sayının 28,3 milyon kişiye ulaştığını vurgulayan örgüt, rakamın son on yıldaki yıllık ortalamanın "üç kat üzerinde" olduğu duyuruldu. 

IDMC'yi 1998 yılında kuran Norveç Mülteci Konseyi'nin Genel Sekreteri Jan Egeland, "Ukrayna'daki savaş, ülke içinde yerinden edilenleri en çok etkileyen küresel gıda güvenliği krizini de körükledi. Bu fırtına, küresel açlık ve yetersiz beslenmenin azaltılması konusunda yıllardır kaydedilen ilerlemeyi baltaladı" dedi.

Sel, heyelan ve deprem gibi doğa felaketleri de iç göçlerde savaşlar kadar rol oynadı. Geçen yıl iklim kaynaklı olaylardan dolayı evlerinden göçmek zorunda kalan kişi sayısının 32,6 milyon kişiye ulaştığı aktarıldı. 

"Çatışma ve afetler geçen yıl bir araya gelerek halihazırda var olan kırılganlıkları ve eşitsizlikleri arttırdı" diyen Egeland, bu durumun daha önce hiç görülmemiş ölçekte iç göçü tetiklediğini sözlerine ekledi.euronews

LMLM

LM