DÜNYA
Giriş Tarihi : 25-09-2023 09:45

Senatör Menendez için yolsuzluk suçlaması; ev baskınında nakit para ve altın bulundu

Senatör Menendez için yolsuzluk suçlaması; ev baskınında nakit para ve altın bulundu

ABD'de Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ve eşi Nadine Arslanian hakkında rüşvet suçlamasıyla iddianame hazırlandı. Çiftin evine yapılan baskında zarflara ve kasaya saklanmış yüzbinlerce dolar bulundu.

Verdiği Türkiye karşıtı tasarılarla bilinen ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, hakkında rüşvet suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

İddianamede Menendez ve eşi Nadine Arslanian'ın "yüz binlerce dolar" rüşvet aldıkları ve senatörün nüfuzunu "New Jersey'den birkaç işadamı ile Mısır hükümetini zenginleştirmek için" kullandıkları iddia edildi.

Dosyada, 69 yaşındaki Menendez'in nakit para, külçe altınlar, ev ipoteği için ödemeler, iş için tazminat, lüks bir araç ve diğer değerli eşyalar aldığı belirtildi.

İddianamede ayrıca Menendez'in Mısır asıllı Amerikalı işadamı Wael Hanna'yı ve Mısır hükümetini korumak amacıyla Tarım Bakanlığı'ndaki bir yetkiliye baskı yaptığı iddia edildi. 

Menendez'in New Jersey'li işadamı Jose Uribe hakkında yürütülen bir soruşturmaya müdahale ettiği kaydedildi. 

İddianamede Menendez'in "New Jersey'li müteahhit olan Fred Daibes'in federal kovuşturması ile ilgili olarak Menendez'in etkileyebileceğine inandığı bir kişiyi New Jersey Bölgesi için ABD savcısı olarak aday göstermesini Başkan'a tavsiye etmek için nüfuzunu kullandığı ve resmi görevini ihlal ettiği" belirtildi. 

"Evde zarflarda ve kasada gizlenen paralar"

Haziran 2022'de yapılan bir baskında, çiftin evinde saklanan paraların nasıl ortaya çıkarıldığının anlatıldığı iddianamede, "Evde çoğu zarflara doldurulmuş ve giysilere, dolaplara ve bir kasaya gizlenmiş 480.000 doların üzerinde nakit para ve Nadine Menendez'in kiralık kasasında 70.000 doların üzerinde para bulundu. Zarfların bazılarında Daibes'in ya da şoförünün parmak izleri ve/veya DNA'sı vardı." deniliyor. 

Yolsuzluk soruşturması bir yıldır ABD Savcısı Damian Williams tarafından yürütülüyordu. 

Soruşturmada Menendez ve eşinin mücevher, Mercedes-Benz aracı, lüks daireleri ve 400.000 dolar değerinde altın külçeler de dahil olmak üzere nakit ve hediyeler alıp almadığı araştırıldı. 

Menendez'den yalanlama

Hakkındaki iddiaları reddeden Menendez, mayıs ayında soruşturmayla ilgili olarak "Bunun kesinlikle hiçbir şeyle sonuçlanmayacağından eminim" ifadelerini kullanmıştı. 

Menendez, 2006 yılında Senato'ya seçilmesinden bu yana ikinci suçlamayla karşı karşıya. 

Senatör, 2015 yılında "Florida'daki bir göz doktorundan özel jetle uçuş, Paris'te beş yıldızlı bir otelde üç gece konaklama, 700 bin dolardan fazla siyasi bağış" gibi yasadışı bir şekilde 'iyilik kabul etmekle' suçlanmıştı.

Davanın jüri üyelerinin oybirliğiyle karara varamaması üzerine düşmesiyle, federal savcılar yeniden yargılama yolunu açmadı. 

Menendez, 2018'de oyların yüzde 54'ünü alarak üçüncü dönem için Senato'ya seçilmişti.

Menendez'in 'Türkiye karşıtı' girişimleri

Demokrat Senatör Bob Menendez, 2019'da sözde "Ermeni soykırımının resmen tanınmasını" öngören karar tasarısının Genel Kurul'da oylanmasını talep etmişti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, geçen yıl ilk kez sözde "Ermeni Soykırımı" ifadesini kullanmasında da Menendez'in rolü olduğu belirtiliyor. 

Menendez, Haziran 2016'da dönemin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya yazdığı mektupta Türkiye'nin Yunanistan ve Kıbrıs'a karşı saldırgan davrandığını ileri sürerek Doğu Akdeniz'deki varlığı sebebiyle Ankara'ya yaptırım uygulanmasını istedi. 

Yine Menendez'in aralarında olduğu 6 Senatör, Temmuz 2020'de "Türkiye'de ve çevresinde insan hakları ve temel özgürlüklerin Ankara tarafından ihlal edildiği iddialarına ilişkin tüm bilgilerin paylaşılmasının istendiği" bir önerge hazırlamıştı.

euronews

LMLM

LM