SAĞLIK
Giriş Tarihi : 25-09-2023 10:05

Sindirim sistemine zarar veren besinler

Sindirim sistemine zarar veren besinler

Tükettiğimiz besinlerle doğrudan bağlantılı olan ve bozulduğunda gündelik hayatı etkileyen besinlerden uzak durmak gerekiyor. Uzmanlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için bazı besinlerin 'asla tüketilmemesi' gerektiğini vurguluyor. Gaz, şişkinlik ve daha birçok sorunun kaynağı olan bu besinler aynı zamanda bağışıklık sistemini de etkiliyor. Peki, hangi besinler sindirim sistemini bozuyor?
İşte tüketmemeniz gereken besinler... Sindirim sistemini hızlıca bozan en riskli dört besin şöyle;

BAHARATLI YİYECEKLER:
Aşırı baharatlı yiyecekler, mide zarını tahriş edebilir ve mide yanması, ekşime ve rahatsızlık gibi semptomlara yol açabilir. Özellikle acı biber tüketimi, midesi hassas olan kişiler için oldukça risklidir.

YAĞLI YİYECEKLER: Yüksek miktarda yağ içeren yiyecekler, sindirim sistemini olumsuz etkiler. Sindirimi yavaşlatır, mide rahatsızlığına yol açabilir ve kabızlık sorununu beraberinde getirir.

Aşırı kafein tüketimi, mide asidi üretimini artırabilir ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Aynı zamanda idrar söktürücü etkisiyle vücuttan su kaybına yol açabilir. Fazla kafein tüketimi aynı zamanda uyku sorunlarını da beraberinde getirir.

ŞEKERLİ YİYECEKLER: Yüksek şeker içeren yiyecekler ve içecekler, kan şekerini hızla yükseltebilir ve sonra hızlı bir şekilde düşmesine neden olarak enerji dalgalanmalarına ve açlık hissine yol açabilir. Ayrıca, aşırı şeker tüketimi obezite riskini artırabilir.

GLUTEN:
Gluten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler için gluten içeren tahıllar sindirim sistemi sorunlarına yol açar. Bu nedenle tüketirken dikkatli olmak gerekir.

LAKTOZ: Laktoz intoleransı olan kişiler, süt ve süt ürünlerini sindiremeyebilirler ve bu da sindirim sorunlarına yol açabilir. Süt ürünleri tükettikten sonra şişkinlik ve gaz şikayetleri yaşıyorsanız bir uzmana danışmanızda fayda var.

YÜKSEK LİFLİ YİYECEKLER:
Aşırı miktarda yüksek lifli yiyecekler yemek, şişkinlik ve gaz sorunlarına yol açabilir. Sağlıklı diye düşünüp besinlerde aşırıya kaçmak sindirim problemlerine neden olabilir.

GAZLI İÇECEKLER: Gazlı içecekler, karın şişkinliği ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir.

FAST FOOD VE İŞLENMİŞ GIDALAR: Fast food ve işlenmiş gıdalar, yüksek yağ, tuz ve katkı maddeleri içerebilir ve sindirim sistemi sağlığını olumsuz etkileyebilir. SABAH

LMLM

LM