Microsoft, 2011’de eBay’den Skype’ı satın aldığında platformun dünya genelinde yaklaşık 170 milyon kullanıcısı vardı.
Microsoft, 2011 yılında 8,5 milyar dolara (310 milyar TL) satın aldığı ve çevrimiçi iletişimde bir devrim yaratan video görüşme servisi Skype’ı kapatma kararı aldı.
Teknoloji devi cuma günü yaptığı açıklamada, Skype’ın Mayıs ayında kullanımdan kaldırılacağını ve bazı hizmetlerin Microsoft’un ana görüntülü toplantı ve ekip iletişim platformu olan Teams’e aktarılacağını duyurdu. Skype kullanıcıları, mevcut hesaplarını kullanarak Teams’e giriş yapabilecek.
Microsoft, uzun süredir Teams’i Skype’ın önüne koyuyor ve bu kararıyla temel iletişim uygulamalarını sadeleştirmeyi amaçlıyor. Şirket, Zoom ve Slack gibi rakiplerle rekabet ederken Skype markasını sonlandırma yoluna gitti.
İnternet üzerinden sesli ve görüntülü çağrı devrimi
Skype, 2003 yılında Estonya’nın Tallinn kentinde bir grup mühendis tarafından kuruldu ve geleneksel telefon hatları yerine internet üzerinden sesli görüşme yapılmasını sağlayan öncü bir platform oldu. Sesin dijital sinyale dönüştürülerek internet üzerinden iletilmesini sağlayan VoIP (voice over internet protocol) teknolojisini kullanan Skype, 2005 yılında eBay tarafından satın alındığında görüntülü arama özelliğini ekledi.
Profesör Barbara Larson, “Artık büyük bir şirketin üst düzey yöneticisi olmanıza gerek kalmadan yüksek kaliteli bir görüntülü görüşme yapabiliyordunuz,” diyerek Skype’ın iletişimi nasıl dönüştürdüğünü vurguladı.
Skype, pahalı uluslararası telefon görüşmelerine alternatif sunarak hem şirketler hem de bireyler için büyük bir kolaylık sağladı. “Aniden, ya ücretsiz ya da çok düşük maliyetli, uzun ve sık görüşmeler yapabiliyordunuz,” diyen Larson, ancak dolandırıcıların da platformu kullanmaya başladığını ekledi.
Microsoft’un Skype ile vedası
Microsoft, 2011’de eBay’den Skype’ı satın aldığında platformun dünya genelinde yaklaşık 170 milyon kullanıcısı vardı. O dönem Microsoft CEO’su olan Steve Ballmer, Skype’ın marka olarak video ve sesli iletişimle neredeyse eşanlamlı hale geldiğini söylemişti.
Skype, 2017 yılında bile hala ileri teknoloji olarak görülüyordu; o yıl, ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni yönetimi Beyaz Saray basın toplantılarında Skype üzerinden gazetecilerin sorularını yanıtlamaya başlamıştı. Ancak bir ay sonra Microsoft, hızla büyüyen Slack’e rakip olarak Teams’i piyasaya sürdü.
Slack ve Teams’in yanı sıra Zoom gibi platformlar, pandemi sırasında uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla büyük bir yükseliş yaşadı. Skype ise o dönemde eski popülaritesini kaybetmişti ancak insanların uzaktan bağ kurmasını sağlayan en önemli araçlardan biri olarak kalmaya devam etti.
Profesör Larson, “Yüksek kaliteli medya, ilişkileri güçlendirebilir ve insanların karmaşık sorunları çözmesine yardımcı olabilir,” diyerek Skype’ın devrimsel rolünü özetledi.
“Bir anda, iyi bir internet bağlantısı olan herkes için bu imkan mümkün hale geldi. Skype’ın gerçek devrimi buydu.”
euronews