Avrupa
Giriş Tarihi : 31-05-2023 08:43

Sunak: Çocuklara elektronik sigara satışını engelleyeceğiz

Sunak: Çocuklara elektronik sigara satışını engelleyeceğiz

İngiliz hükümeti reşit olmayan kişilere yönelik elektronik sigara satışına karşı önlemleri artırmaya hazırlanıyor

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, reşit olmayan kişilere elektronik sigara numunesi verilmesine olanak tanıyan bir boşluğun kapatılacağını söyledi.

Hükümetin salı günü yaptığı açıklamada, renkli tasarımlarıyla market raflarında öne çıkan e-sigaralara yönelik bir kısıtlama kapsamında, perakendecilerin çocuklara elektronik sigara satışının önüne geçileceği bildirildi.

Başbakan Sunak, İngiliz medyasında yer alan haberlere atıfta bulunarak "Çocukların elektronik sigara kullanımındaki keskin artıştan derin endişe duyuyorum ve kurşun içeren elektronik sigaraların yasalara aykırı şekilde okul çocuklarının eline geçtiğine dair haberler karşısında şok oldum." ifadelerini kullandı. 

Sunak, "Çocuklara elektronik sigara satışı ve bunun pazarlanması kesinlikle kabul edilemez." şeklinde konuştu. 

Halk sağlığı yardım kuruluşu Action on Smoking and Health (ASH) tarafından 2023 yılında 11-17 yaş arası gençlerle yapılan bir ankete göre, her 5 gençten 2'si sadece denemek için, her 5 gençten 1'i ise akran baskısı nedeniyle elektronik sigara içtiğini söylüyor. 

Hükümetin baş sağlık danışmanı Profesör Chris Whitty açıklamada, "Sigara kullananları riskleri daha az olduğu için elektronik sigaraya geçmeye teşvik ederken çocuklara elektronik sigara satışını ve pazarlanmasını önlemeliyiz." şeklinde konuştu. 

Hükümet ayrıca, 18 yaşından küçüklere elektronik sigara satan dükkanlara ceza kesilmesine ilişkin kuralları da gözden geçirerek yerel makamların yerinde para cezasını ve sabit ceza ihbarnamesini daha kolay bir şekilde kesmesine olanak tanıyacağını da bildirdi.euronews

LMLM

LM