Avrupa
Giriş Tarihi : 20-03-2023 11:46

Tahıl Koridoru 60 gün uzatıldı

Tahıl Koridoru 60 gün uzatıldı

Birleşmiş Milletler (BM), Tahıl Koridoru Anlaşması’nın devam etmesi için çalışmalarını sürdürürken Rusya, bu anlaşmayı 120 gün değil 60 gün uzatma konusundaki ısrarını yineledi.

Rusya’nın BM Nezdindeki Büyükelçisi Vassily Nebenzia BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı sunumda ülkesinin bu anlaşmanın 60 gün uzatılması yolunda ısrarcı olduğunu bildirdi.

19 Kasım 2022'den itibaren 120 gün süreyle uzatılan anlaşma bugün sona eriyor. Anlaşmaya itiraz eden olmadığı takdirde otomatik olarak 120 gün daha uzayacak.

Rusya Büyükelçisi Nebenzia ülkesinin bu konuda resmi itirazını yetkililere sunduğunu bildirdi.

Akar: Temaslarımız sürüyor

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise anlaşmanın 120 gün uzatılması konusunda Rusya, Ukrayna ve BM arasındaki temasların sürdüğünü bildirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kahire'de yaptığı açıklamada, Türkiye'nin savaşın dünya üzerindeki etkilerini azaltmak için çeşitli adımlar attığına vurgu yaparak, "Özellikle tahıl anlaşmasının uzatılması konusunda BM ile yoğun bir çaba içindeyiz. Rusya 2 aylık bir süre için uzatılabileceğini söyledi. Aslında bugün bir önceki anlaşmanın son günü, 2 aydan sonra da bunun devam etmesi konusunda çabalarımızı sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

BM: Mümkün olan her şey yapılıyor

Bu arada BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın devam etmesi için mümkün olan her şeyin yapıldığını açıkladı.

Griffiths, BM Güvenlik Konseyi’nde bugün süresi dolacak Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin değerlendirmede bulundu.

"Genel Sekreterimiz Antonio Guterres liderliğindeki Birleşmiş Milletler, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin devamı için mümkün olan her şeyi yapıyor." diyen Griffiths, tüm taraflarla yakın ilişkiler kurmaya devam ettiklerini vurguladı.

Griffiths, anlaşma sayesinde 25 milyon tona yakın gıda maddesinin geçen ağustos ayından bu yana ihraç edildiğini belirterek, BM Dünya Gıda Programı’nın, Afganistan, Etiyopya, Kenya, Somali ve Yemen'deki insani yardım operasyonlarını desteklemek için yarım milyon tondan fazla buğday ikmalinin sağladığını hatırlattı.

Tahıl Koridoru Anlaşması, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM arasında 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da yapılmıştı.

19 Kasım 2022'den itibaren 120 gün süreyle uzatılan anlaşma bugün sona eriyor.euronews

LMLM

LM