SAĞLIK
Giriş Tarihi : 13-12-2023 11:36

Tahinin faydaları nelerdir

Tahinin faydaları nelerdir

Kabuğu soyulmuş, öğütülmüş ve kızarmış susam tohumlarından yapılan tahin, biraz acı bir tada sahiptir ve özellikle İran, Türk ve Orta Doğu mutfağında yaygın olarak yer alır. Tahinin en yaygın faydaları arasında bağışıklığı güçlendirmesi, kolesterolü düşürmesiyle birlikte kalp hastalıkları ve felç riskini azaltması sayılır. Tahinle birlikte tahin pekmez karışımı da en az tahin kadar faydalı bir karışımdır. Ancak dozunda tüketilmesi, yan etkilerinin görülmemesi açısından önemlidir.

Yüksek oranda tekli veya çoklu doymamış yağlar içeren tahin, antiinflamatuar özellikleri sayesinde bağışıklığı güçlendirmesinin yanı sıra kolesterol seviyesini düşürür, kalp hastalıkları ve felç riskini azaltır. Ayrıca tahinin içindeki kalsiyum ve magnezyum da kan basıncını düşürmeye yardım eder.

Tahin faydaları genel olarak şöyledir:

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Antiinflamatuar, antioksidan ve antibakteriyel özelliklerinin yanı sıra içeriğinde yüksek oranda vitamin ve mineral barındıran tahin, vücudu hastalıklara karşı korumak adına bağışıklığı güçlendirir ve vücuttaki iltihapları önlemeye yardım eder.

KOLESTEROL SEVİYESİNİ DÜŞÜRÜR
Lignan adı verilen antioksidanlar içeren tahin, düzenli ve aşırıya kaçmayan tüketimiyle birlikte kandaki kolesterol seviyesini düşürme konusunda destek olur.

KALP HASTALIKLARI VE FELÇ RİSKİNİ AZALTIR
Yine yüksek oranda antioksidan içeren tahin, kolesterolü düşürmesinin yanı sıra kalp hastalığı ve felç riskini düşürmeye yardımcı olmasıyla bilinir.

KAN BASINCINI DÜŞÜRMEYE YARDIMCIDIR
Çoklu doymamış yağ asitleri, proteinler, E vitamini, sesamin, sesamolin ve sesamol gibi lignanlar açısından zengin olan tahin, kişideki yüksek kan basıncını sağlıklı seviyelere getirir.

BEYİN GELİŞİMİNİ DESTEKLER
Susam tohumundan elde edilen tahinin içindeki antioksidanların beyin sağlığını geliştirmeye yardımcı olarak özellikle demans ve Alzheimer gibi hastalıkların semptomlarını azalttığı görülmüştür.

YÜKSEK ANTİOKSİDAN KAYNAĞIDIR
Tahin, vücuttaki serbest radikal hasarını önlemeye ve kalp hastalığı, kanser gibi bazı hastalıklarla mücadele edebilecek lignan adı verilen antioksidanlar içerir.

KEMİK YAPISINI KORUR
Yüksek magnezyum içeren tahin, kemik yapısının korunmasına ve gelişimine katkı sağlar.

DEMİRİ EMER, KANSIZLIĞI ÖNLER
Tahinin içindeki demir, düşük kırmızı kan hücresi sayısı, demir eksikliği ve yorgunlukla karakterize bir hastalık olan aneminin önlenmesine yardımcı olur.

cnnturk

LMLM

LM