Avrupa
Giriş Tarihi : 19-05-2023 20:47

Türkiye, Avrupa Konseyi’nin Rusya’ya savaş tazminatı ödetmek için kurduğu mekanizmaya katılmadı

Türkiye, Avrupa Konseyi’nin Rusya’ya savaş tazminatı ödetmek için kurduğu mekanizmaya katılmadı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin neden olduğu zararın kayıt altına alınması için Avrupa Konseyi’nin kurma kararı aldığı mekanizmaya Türkiye katılmadı. İzlanda’da gerçekleştirilen Avrupa Konseyi zirvesinde alınan kararla Lahey’de kurulan mekanizma, Rusya’nın ileride Ukrayna’ya savaş tazminatı ödemesi için çalışacak.

16-17 Mayıs günlerinde İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te düzenlenen Avrupa Konseyi liderler zirvesinde, ağırlıklı olarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme amacıyla 24 Şubat 2022’de başlattığı savaş ve onun etkileri ele alındı.

Liderlerin üzerinde anlaştığı en önemli belgelerden biri “Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya Saldırmasının Neden Olduğu Zararların Kayıt Altına Alınması Anlaşması" oldu. Zirve sonunda yayımlanan Reykjavik Deklarasyonu’nda, Avrupa Konseyi’nin kurduğu bu mekanizmanın gelecekte kurulacak kapsamlı tazminat mekanizmasının ilk bileşeni olacağı kaydedildi.

Aynı zamanda, Avrupa Konseyi’nin kurduğu kayıt mekanizmasının uluslararası toplumun, Rusya Federasyonu’na savaş tazminatı ödetmek amacıyla kuracağı ve içinde hasar komisyonu ve tazminat fonu gibi birimlerin de olacağı ayrı mekanizmalarla da işbirliği içinde olacağı vurgulandı.

Merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde olacak olan mekanizma, Rusya Federasyonu’nun savaşı başlattığı 24 Şubat 2022’den bu yana gerçek ve tüzel kişiler ile Ukrayna Devleti’nin gördüğü hasarı, ölüm ve yaralanmaları kayıt altına alacak. bbc

AdminAdmin