DÜNYA
Giriş Tarihi : 24-05-2025 11:14

Ukrayna ile Rusya arasında savaş esiri takası yapıldı

Ukrayna ile Rusya arasında savaş esiri takası yapıldı

Ukrayna ve Rusya 16 Mayıs'ta İstanbul'da gerçekleştirdikleri yüz yüze görüşmelerde 1000'er savaş esirini takas etme konusunda anlaştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Cuma günü yaptığı açıklamada Rusya ile geçen hafta İstanbul'da kararlaştırılan esir takasının ilk bölümünün tamamlandığını söyledi.

"İnsanlarımızı evlerine getiriyoruz. 1000'e 1000 takas anlaşmasının ilk bölümü hayata geçirildi. Bugün 390 insanımız var. Takasın Cumartesi ve Pazar günleri de devam etmesini bekliyoruz," dedi.

Ukrayna ve Rusya geçtiğimiz Cuma günü İstanbul'da gerçekleştirdikleri yüz yüze görüşmelerde 1000'er savaş esirinin takası konusunda anlaşmaya varmışlardı. 2022 yılı başlarında Rusya'nın Ukrayna'yı geniş çaplı işgalini takip eden ilk haftalardan bu yana iki taraf ilk kez yüz yüze görüşmüştü.

"Ukraynalıların evlerine dönmelerini sağlamak için 7/24 çalışan ve yardım eden herkese minnettarım. Esaret altında bulunan herkesin geri dönmesi çok önemli. Her ismi ve her kişi hakkındaki bilgileri kontrol ediyoruz," diye ekledi Zelenskiy.

Cuma günü erken saatlerde ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social üzerinden yaptığı bir paylaşımla takası ilk duyuran isim oldu ancak takasın tamamlandığını iddia etti.

Trump, "Rusya ve Ukrayna arasında büyük bir esir takası az önce tamamlandı," diye yazdı. "Bu müzakere için her iki tarafı da tebrik ederim. Bu büyük bir şeye yol açabilir," diye ekledi.

Ancak Ukraynalı bir kaynak Kyiv Independent gazetesine yaptığı açıklamada Trump'ın yorumlarının doğru olmadığını ve görüşmenin devam ettiğini söyledi.

Diplomatik atılım yok

Geçen hafta Türkiye'de merakla beklenen görüşmeler sadece iki saat sürdü ve Rusya'nın savaşını durdurmaya ya da ateşkes sağlamaya yönelik uluslararası diplomatik çabalarda anlamlı bir ilerleme sağlayamadı.

Görüşmelerin sona ermesinin ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan esir takasını 'güven artırıcı önlem' olarak nitelendirdi ve tarafların tekrar bir araya gelmek üzere prensipte anlaştıklarını söyledi.

Ancak Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, diplomatik manevralar devam ederken bir sonraki tur görüşmelerin yeri konusunda henüz bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

Avrupalı liderler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i barış çabalarında ayak sürümekle suçluyor. Liderler Putin'in savaş inisiyatifini sürdürmeye ve daha fazla Ukrayna toprağını ele geçirmeye çalıştığını belirtiyor.

İstanbul toplantısı, her iki tarafın da kilit koşullar konusunda birbirinden uzak olduğunu ortaya koydu.

Batılı müttefikleri tarafından desteklenen Ukrayna için bu koşullardan biri, barışçıl bir çözüme doğru ilk adım olarak geçici bir ateşkes.

Kremlin çatışmaların geçici olarak durdurulmasına karşı çıkarken Putin böyle bir ateşkesin Batı'nın Ukrayna'ya silah sevkiyatının dondurulması ve Ukrayna'nın seferberlik hamlesinin sona erdirilmesiyle birlikte gelmesi gerektiğini söyledi.

Kiev'den üst düzey bir yetkili, Rusya'nın İstanbul'da Ukrayna güçlerinin Ukrayna topraklarının önemli bir bölümünden çekilmesi yönünde yeni ve 'kabul edilemez talepler' getirdiğini söyledi.

Putin uzun zamandır Ukrayna'dan, Rusya'nın Eylül 2022'de tek taraflı olarak ilhak ettiği ancak hiçbir zaman tam olarak işgal edemediği dört bölgeden askerlerini çekmesini bir barış anlaşmasının temel koşulu olarak talep ediyordu. İlhak geniş çapta yasadışı olarak görülüyor.

euronews

AdminAdmin