Avrupa
Giriş Tarihi : 16-06-2023 13:05

Ukrayna'ya karşı savaşacak eski mahkumları affeden yasaya onay

Ukrayna'ya karşı savaşacak eski mahkumları affeden yasaya onay

Yeni yasadan önceki düzenlemeler Rusya Savunma Bakanlığı'nın eski mahkum ya da sabıkalılarla sözleşme yapmasını açıkça yasaklıyordu.

Rusya parlamentosu halen hapisteki hükümlülerin ve eski mahkumların Ukrayna'da savaşmak üzere orduya katılmasına onay veren yasa tasarısını kabul etti.

Tek oturumda onaylanan yeni tasarı ile kasım ayında askere alınma yasağının kaldırılmasıyla eski mahkumların tutuldukları cezaevi ya da gözaltı merkezlerinden çıkarak doğrudan cepheye gitmeleri mümkün olacak.

Bugüne kadar keyfi olarak sürdürülen uygulama, parlamentonun onayı sayesinde hukuki hale gelecek ve resmiyet kazanmış olacak.

Yeni yasadan önceki düzenlemeler Rusya Savunma Bakanlığı'nın eski mahkum ya da sabıkalılarla sözleşme yapmasını açıkça yasaklıyordu.

"Wagner grubuyla kötüleşen ilişkilerin işareti"

Birçok rapor, geçtiğimiz yazdan bu yana asker bulmak için Rus hapishanelerinden yararlanıldığına ve bu kişilerin çoğunun hukuk dışı şekilde ya da gizli başkanlık affı yoluyla Wagner grubuna katıldığına işaret ediyor.

Ancak grup şubat ayından bu yana mahkumları silah altına alma işlemlerini durdurmuş, bu kişilerin savunma bakanlığı ile sözleşme imzalamasını talep etmişti.

Uzmanlar, yeni yasanın Rus yetkililerle Wagner lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki kötüleşen ilişkileri gün ışığına çıkardığını belirtiyor. 

İkinci kez suç işleyenlere "müsamaha" yok

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin salı günü yaptığı açıklamada Ukrayna'daki "Özel Askeri Operasyonun" parçası olan mahkumları affeden bir kararname imzalayacağını duyurmuştu.

Putin, Ukrayna'nın işgaline katılan eski mahkumlar arasında yeniden suç işleme eğiliminin düşük olduğunu belirtmiş ve silahlı kuvvetlerde görev yaptıktan sonra yeniden suç işleyenlerin kovuşturmadan muaf tutulmayacağını söylemişti.

Yasa tasarısı, terörizm, vatana ihanet, casusluk ve cinsel suçlar gibi ağır suç işleyen hükümlülerin kapsam dışında bırakıyor.

Tasarı ayrıca seferberlik, sıkıyönetim ya da savaş koşullarında bakanlığın askere alabileceği kişilerin yaş sınırını yükselterek "sınırlı uygunlukta" olduğu düşünülen kişilerin de askere alınmasına olanak sağlıyor.

Buna göre orgeneral ya da oramiral gibi yüksek rütbeli subaylar için yaş sınırı 70'e, diğer rütbeler içinse 65'e yükseltilecek.

euronews

LMLM

LM