DÜNYA
Giriş Tarihi : 02-05-2023 12:17

Ülkeler elektronik sigaralara sert kısıtlamalar getiriyor

Ülkeler elektronik sigaralara sert kısıtlamalar getiriyor

Avustralya elektronik sigara ve türlerinin kullanılmasının kısıtlanması konusunda yeni bir yasal düzenlemeye gitti.

Buna göre, elektronik sigara ve türleri sadece eczanelerde ve doktor reçetesiyle satılabilecek.

Yine reçeteyle satın alınabilecek elektronik sigaralarda kullanılan nikotin oranının önemli ölçüde kısıtlanması koşulu getirilecek.

Yeni kurallara göre elektronik sigaralar sadece eczanelerde "ilaç tipi" ambalajda satışa sunulacak.

Elektronik sigara satışına getirilen yeni düzenlemeler, elektronik sigara içenlerin bu alışkanlıklarını kısa sürede bırakmalarını hedefliyor.

Sağlık Bakanı, sigara şirketlerini hedef aldı

Sağlık Bakanı Mark Butler, Ulusal Basın Kulübünde gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkede yoğun lobi faaliyetlerini sürdüren tütün şirketlerini hedef aldı.

Butler, “Bu şirketler tıpkı sigarada olduğu gibi, yeni nesil nikotin bağımlıları yaratmak için bağımlılık yapan bir ürünü, parlak ambalajlara sarıp, aromalar ekleyerek satma yoluna gitti.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Elektronik sigaranın Avustralya'da eğlence amaçlı bir ürün haline geldiği saptamasında bulunan Butler, bu ürünün genelde sigara içmeye başlama olasılığı üç kat daha fazla olan gençlere satıldığını söyledi.

Bakan Butler, "Bu, şekerleme ve çikolataların yanında satılan, çocuklarımızı hedef alan bir ürün. Elektronik sigara artık liselerde bir numaralı sorun haline geldi, ilkokullarda bile yaygınlaşıyor.” ifadesini kullandı.

Elektronik sigaralar ne kadar tehlikeli?

Son dönmemde yapılan araştırmalar, yaygın bir kanı olarak sigara içmeye karşı daha güvenli bir alternatif olarak görülen ve sigarayı bırakmaya yardımcı olduğu iddia edilen elektronik sigaraların uzun vadeli zarar verme potansiyelinin daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Avustralya Ulusal Üniversitesi tarafından yapılan ve mart ayında kamuoyuna açıklanan araştırma elektronik sigaranın içinde 240'tan fazla kimyasal madde olduğunu ortaya koymuştu.

18 yaşından küçüklerin de tercih etmesiyle birlikte, elektronik sigaranın, Avustralya'nın en büyük halk sağlığı sorunlarından biri haline geldiği kaydedilen araştırmada e-sigaraya erişim konusunda hükümetin engelleme çalışmalarına destek verilmişti

LMLM

LM