Avrupa
Giriş Tarihi : 12-09-2024 12:01

Uzmanlar: Dolomitler bölgesindeki en büyük buzul 2040 yılına kadar tamamen yok olabilir

Uzmanlar: Dolomitler bölgesindeki en büyük buzul 2040 yılına kadar tamamen yok olabilir

1888 yılından bu yana buzul, yüzey alanının yüzde 80'inden fazlasını kaybetti.

İtalya'nın kuzeydoğu sıradağlarının en yüksek zirvesi olan Marmolada, "Dolomitlerin Kraliçesi" olarak biliniyor.

Dolomitler'in en büyüğü olan muhteşem buzul, kışın kayakçılar, yazın ise dağcılar için bir cennet. Ancak üzerinde çalışan bilim insanları, buzulun geleceğinin karanlık olduğuna dikkat çekiyor.

Buzulun yüzeyinin 70 hektarı son beş yılda yok oldu ki bu, 98 futbol sahasına eşdeğer bir alan.

2040 yılına kadar yok olabilir

Bilim insanlarına göre, günde 7 ila 10 santimetre eriyen Marmolada buzulu, 2040 yılına kadar tamamen yok olma riski ile karşı karşıya.

Bilimsel ölçümlerin başladığı 1888 yılından bu yana buzul 1,200 metre geri çekildi.

Alarm zilleri, çevreci grup Legambiente, Uluslararası Alpleri Koruma Komisyonu, Cipra ve İtalyan Buzul Komitesi tarafından başlatılan bir kampanyanın organizatörleri tarafından çalındı.

'Carovana dei ghiacciai' (Buzullar Kervanı) olarak bilinen proje, buzulların izlenmesini ve iklim değişikliğinin buzulların sağlığı üzerindeki dramatik etkisinin vurgulanmasını içeriyor.

Marmolada buzulu, özellikle Temmuz 2022'de 11 dağcının ölümüyle sonuçlanan trajik serac (buzul sütunu) çöküşünden sonra, birkaç yıldır Karavan komitesinin özel gözlemine konu oldu.

'Geri dönüşü olmayan bir komada'

Legambiente sözcüsü düzenlediği basın toplantısında, "Marmolada buzulu ölüyor ve üzerini örterek kayak pistlerini korumayı amaçlamak terapötik bir inatçılıktır," dedi. Sözcü, buzulun artık "geri dönüşü olmayan bir koma" içinde olduğunu sözlerine ekledi.

136 yıl önce yapılan ölçümlere göre, yaklaşık 500 hektarlık bir alana yayılan buzul, 700 futbol sahası büyüklüğündeydi.

1888'den bu yana yüzde 80'den fazla alan kaybı ve yüzde 94'ten fazla hacimsel kayıp kaydedildi.

2024 yılında ölçülen maksimum kalınlık 34 metreydi. Uzmanlar, yüksek rakımlarda buzun hızla eriyerek yerini beyaz kayalardan oluşan bir çöle bıraktığını ve yeni ekosistemlerin ortaya çıktığını söylüyor.

İtalyan Buzulbilim Komitesi Başkanı Marco Giardino, "Veriler [Marmolada'yı] tüm Alp buzullarının çektiği acıların simgesi haline getiriyor - buzul gövdesi yetersiz besleniyor ve iklimsel baskı ve insan müdahalesinden muzdarip," dedi.

euronews

LMLM

LM