Avrupa
Giriş Tarihi : 28-12-2023 11:39

Wolfgang Schaeuble hayatını kaybetti

Wolfgang Schaeuble hayatını kaybetti

Almanya ve Avrupa'ya mali disiplin kazandıran en önemli isimlerden biri olan Alman siyasetçi Wolfgang Schaeuble 81 yaşında hayatını kaybetti.

1990 yılında Almanya'nın birleşmesi müzakerelerinde rol oynayan ve maliye bakanı olarak kemer sıkma politikalarıyla Avrupa'nın borç krizinden çıkarmasına yardımcı olan Wolfgang Schaeuble 81 yaşında hayatını kaybetti.

Ailesi Schaeuble'ın salı akşamı evinde öldüğünü söyledi.

Schaeuble, Ekim 2009'da Şansölye Angela Merkel'in maliye bakanı olmuş ve Yunanistan'ın artan bütçe açığına ilişkin önemli adımlar atılmasını sağlamıştı. 

Daha büyük ve daha entegre bir Avrupa Birliği'ni savunan Schaeuble, bunun için daha katı bir kural sistemi de hedefledi ve yıllar süren bir çabaların yönetilmesine yardımcı oldu. Kemer sıkma politikaları nedeniyle eleştirilere de maruz kalan muhafazakar siyasetçi Schaeuble, sekiz yıl maliye bakanı olarak çalıştıktan sonra Alman parlamentosunun sözcüsü olarak görevine devam etti ve ülkesinin en uzun süre görev yapan milletvekili oldu.

Akıl hastası olduğu belirtilen bir kişi tarafından 1990 yılında bir seçim mitinginde silahla vurulan Schaeuble'in belden aşağısı felçliydi ve hayatının geri kalanını tekerlekli sandalyede geçirdi.

Hakkında kim ne söyledi?

Şansölye Olaf Scholz, X'te Schaeuble'nin milletvekili, bakan ve meclis başkanı olarak yarım asırdan fazla bir süre boyunca Almanya'yı şekillendirdiğini yazdı: "Onunla birlikte Almanya keskin bir düşünürü, tutkulu bir politikacıyı ve mücadeleci bir demokratı kaybetmiştir."

Merkel de Schaeuble'nin 1990'larda genç bir bakan iken kendisine "siyasi öğretmen" olduğunu ve kabinesinin "dayanak noktalarından biri" olduğunu söyledi.

Fransa Maliye Bakanı ve Uluslararası Para Fonu Başkanı olarak Schaeuble ile birlikte çalışan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde da "kendi neslinin en etkili Avrupalı liderlerinden biriydi" dedi.

Mali reformlar konusunda öncü isim oldu

Siyasi kariyeri boyunca hep daha geniş ve sağlam bir mali reform arayışında olan Schaeuble, gelecekteki krizlerin maliyetlerini ödemelerini sağlamak için bankalara vergi getirilmesi ve işlemlere uluslararası bir vergi uygulanması yönünde adımlar attı.

Almanya'nın piyasaları rahatsız eden bazı spekülatif ticaret uygulamalarına ani ve tek taraflı yasak getirmesi nedeniyle de eleştirilere maruz kaldı.

Almanya'da Schaeuble onlarca yıl boyunca ilk kez bütçeyi dengelemenin gururunu yaşadı.

euronews

LMLM

LM