Yunanistan
Giriş Tarihi : 21-03-2024 12:16

Yunanistan'da Altın Vize (Golden Visa) alımı zorlaştırılıyor.

Yunanistan'da Altın Vize (Golden Visa) alımı zorlaştırılıyor.

Altın Vize (Golden Visa) için asgari mülk alanı ve kullanımına ilişkin ek sınırlamaların uygulanacağı belirtildi. 

Hükümet, artık çok daha az sayıda yatırımcıya hitap edecek olan Altın Vize programında yapacağı değişiklikler üzerinde yaptığı çalışmanın son aşamasına geldi. Kathimerini'nin edindiği bilgilere göre programda çeşitli ve önemli değişiklikler yapılacak.

Öncelikle Attika, Selanik ve nüfusu 3.000'in üzerinde olan tüm adalarda beş yıllık oturma izni için asgari yatırım miktarı 800.000 euro'ya yükselecek. 

Bugün 500.000 euroluk sınır sadece Atina'nın merkezi ile kuzey ve güney banliyöleri, Selanik Belediyesi, Mikonos ve Santorini için geçerli. Dolayısıyla Eğriboz, Girit ve tüm popüler ada destinasyonları artık 800.000 euro gibi yüksek bir eşiğe sahip olacak.

Yunanistan genelinde tüm talebin birkaç yerde yoğunlaşarak konut satış fiyatlarında keskin artışlara yol açmasını önlemek amacıyla ülkenin geri kalanında da eşik, mevcut 250.000 euro'dan 400.000 euro'ya yükselecek. 

Kathimerini'ye göre şu anda kullanılmayan mülkleri değerlendirmek için yatırımcıları teşvik etmek amacıyla 250.000 euro sınırının uygulanacağı tek durum, listelenmiş mülkler ve binalar olacak.

Satın alınacak mülklerin en 120 metrekare olması şartı geritiriliyor. 

Yatırımcıların dijital kısa vadeli kiralama platformları aracılığıyla mülkleri kullanmaları da yasaklanacak. Bu nedenle Maliye Bakanlığı'nın kısa dönemli kiralama yoluyla kullanım için mümkün olan her boşluğu kapatmaya çalıştığı görülüyor.

Örneğin büyük bir daire satın alınabilir ve kısa dönemli kiralama için kullanılabilecek şekilde yapılandırılabilir. Bununla birlikte, yabancı yatırımcıların, kural olarak daha küçük mülkleri tercih eden yerli yatırımcılarla doğrudan "rekabet" etmemesi için büyük alan parametresi devam etmektedir.

Ancak uzmanların da belirttiği gibi, kısa vadeli kiralama kullanımı, üçüncü ülkelerden gelen yabancı yatırımcılar tarafından satın alınan mülklerin yalnızca %5-10'unu ilgilendirmektedir. Bunun temel nedeni, aktif yönetim gerektirmesi, bunun da maliyetli olması ve potansiyel geliri kesinlikle azaltması, dolayısıyla çoğu kişinin uzun vadeli kiralamayı tercih etmesi olarak kaydedildi. 

LMLM

LM