Yunanistan
Giriş Tarihi : 15-01-2024 10:55

Yunanistan'da Askerlik hizmetinde köklü değişiklikler geliyor

Yunanistan'da Askerlik hizmetinde köklü değişiklikler geliyor

Orduda köklü değişikliğe gidiliyor. Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias, hedeflerinin "hizmet - angarya"nın "hizmet - fırsat"a dönüştürülmesi olduğunu belirtti.

Yunanistan, silahlı kuvvetlerde köklü değişikliklere gidiyor. Uzmanlara göre, askeri alanda yapılan radikal değişiklikler, Silahlı Kuvvetlerin organizasyonunda genel bir zihniyet değişikliğini yansıtıyor.

Bu çerçevede, askerlik hizmeti Finlandiya’nın uyguladığı modele göre değiştirilecek. Askere alınanlar yeni teknolojiler üzerine bilgi edinecek ve bunları mesleki kariyerlerinde değerlendirebilecekler.

Pazar günkü “Kathimerini” gazetesinde Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın belirttiği gibi, bakanlığın hedefi "hizmet - angarya"nın "hizmet - fırsat"a dönüşmesidir.

Bakan Dendias, konuya ilişkin açıklamasında: “Öncelikle, hizmetin askere olanaklar sağladığı, ayrıca ona düzenli yeniden eğitim verdiği, yeni silah sistemlerini, yeni doktrinleri, yeni olanakları izleyerek, gelecekte de işlev görebileceği bir birime entegre olduğu Finlandiya modelini kendi ihtiyaçlarımıza göre uyarlayacağız. Hizmette yeni bir gerçekliğe gidiyoruz. Bunu kademeli olarak, geniş bir toplumsal ve siyasi uzlaşma hedefleyerek gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Dendias şöyle devam etti: “Ama bugün var olan, ülke genelinde dağılmış yüzde 25 ve yüzde 30 doluluk oranına sahip birimler, 21. yüzyılın gerçekliği olabileceğini sanmıyorum, kendimize ve vatanımızın ihtiyaçlarına saygı duymak istiyorsak.”

Bu değişikliklerin hizmet süresinde de artışa yol açıp açmayacağı sorulduğunda, Dendias bunun geçerli olmadığını yanıtladı: “Hayır, hizmet süresinin artması anlamına gelmez. Üretken olmayan zamanı artırırsanız, sadece hiçbir şey kazanmazsınız. Gereken şey farklı bir yaklaşımdır.”

“Vatandaşların ordusuna inanıyoruz. Elbette profesyonel kadrolarla, ama sadece profesyonel kadrolarla değil. Bundan sonra, bir ordu olarak adlandırılabilecek bir değere sahip olması için bu vatandaşların ordusunun iyi eğitilmiş ve savaşa hazır birimlere entegre olması gerekir” diyen Dendias sözlerini şöyle noktladı:

“Eğitimsiz yedeklerin yüzde 75’iyle tamamlanacak yüzde 25 doluluk oranına sahip birimler, savaşa hazır birimler değildir. Bunu iddia edebilecek kimse yoktur.”

 

LMLM

LM