Cennet hurmasını sakın böyle yemeyin!

SAĞLIK - 31-10-2023 13:02 2036 kez okundu.

Cennet hurmasını sakın böyle yemeyin!

Cennet hurmasını çoğumuz severek tüketiyoruz. Sağlıklı beslenme adına doğru bildiğimiz bazı yanlışlar var. İşte bunlardan biri de günün ilk öğününde yenmemesi gerekenler. Bu besinler aç karnına tüketildiğinde vücuda ciddi anlamda zarar veriyor.

Trabzon hurması ya da cennet hurması olarak anılan bu meyvenin olgunlaşmış halini dikkatle tüketmek önemli. Çünkü tamamen olgunlaşmış bir Trabzon hurmasının 100 gramında yaklaşık 13 gram kadar şeker bulunuyor.
Böyle yüksek bir oranda şekere sahip olduğu için de meyvenin açken yenmemesi tavsiye ediliyor. Bunun sebebi de tabii ki yine kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olması.
100 gram kurutulmuş cennet hurması 272 kalori, 1.15 gram yağ, 11.5 gram diyet lifi, 61.31 gram karbonhidrat, 31 miligram kalsiyum, 2.45 gram protein, 1.42 miligram demir, 15 miligram sodyum, 651 miligram potasyum içermekle birlikte kolesterol değeri sıfırdır.

ÖZELLİKLE MİDESİ HASSAS OLANLAR DİKKAT ETMELİ:
Domates de tıpkı portakal gibi asidik özelliği yüksek olan yiyeceklerden. Bu yüzden aç olduğunuzda sadece çiğ domates yemek yerine ona eşlikçiler bulmanız daha doğru olacaktır. Aksi halde midenizdeki asit miktarını artıracağından ağrılar ya da yanmalarla karşılaşmanız kaçınılmaz olur. Özellikle reflü ve gastrit gibi sorunlar yaşayanların da bildiği üzere, domates aç karna tehlikeli olan masum yiyeceklerin başında geliyor, aklınızda bulunsun.
 

MEYVELİ YOĞURTLAR
Özellikle hazır satılan meyveli yoğurtlar, evde yapılan misler gibi yoğurtların ya da taze meyvelerin besin değerine sahip olmaz bildiğiniz gibi. Bu yüzden aşırı aç olunduğunda da sıkça yapılanın aksine yememek gerekir.
Çünkü içindeki kimyasal maddeler, şeker ya da tatlandırıcılar kan şekerinizi ani bir şekilde yükseltebilir, sonrasında yine hızlıca acıkmanıza neden olabilir ve yine uzun vadede daha ciddi rahatsızlıklar çekmenize sebebiyet verebilir.

CENNET HURMASININ FAYDALARI NELERDİR?
Cennet hurması lif açısından zengindir. Lif, sindirim sistemi sağlığı için önemlidir. Lifli bir diyet, kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir ve sindirim sistemi rahatsızlıklarını azaltabilir.

Cennet hurması, antioksidanlar açısından zengin bir meyvedir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerden koruyarak hücresel hasarı azaltabilir ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. Cennet hurması, C vitamini, A vitamini, potasyum ve demir gibi önemli vitamin ve mineraller açısından zengindir. Bu besin maddeleri, bağışıklık sistemi fonksiyonu, göz sağlığı, kemik sağlığı ve enerji üretimi gibi bir dizi vücut fonksiyonu için önemlidir. Lif içeriği sayesinde, cennet hurması kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olabilir. Lifli gıdalar, kan şekerinin ani yükselmesini önleyebilir, bu da tip 2 diyabet riskini azaltabilir. Cennet hurması, anti-enflamatuar özelliklere sahip olabilir. Bu özellik, iltihaplanmayı azaltabilir, böylece eklem ağrıları gibi iltihapla ilişkili rahatsızlıklarda yardımcı olabilir. Aşırı miktarda herhangi bir gıdanın tüketimi önerilmez. Ayrıca, herhangi bir sağlık durumunuz varsa veya özel bir diyet programına tabi tutuluyorsanız, doktorunuz veya beslenme uzmanınızdan tavsiye almanız önemlidir

cnnturk

DİĞER HABERLER
'Ne yaparsam yapayım kilo veremiyorum' diyenlere

'Ne yaparsam yapayım kilo veremiyorum' diyenlere

29-04-2024 - SAĞLIK

Alkol, e-sigara, esrar: Gençler arasında madde kullanımı artıyor

Alkol, e-sigara, esrar: Gençler arasında madde kullanımı artıyor

27-04-2024 - SAĞLIK